Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Bokros szerint gyökeres fordulat kell

2005.01.21. 11:46
Bokros Lajos szerint az adóreform nem egyenlő az adókulcsok csökkentésével. A gazdaságpolitikában gyökeres fordulatra van szükség, másképpen nem lehet csökkenteni a hiányt.
Bokros Lajos, a Közép-Európai Egyetem professzora szerint komoly államháztartási reformokra, gyökeres gazdaságpolitikai fordulatra van szükség a magyar gazdaságban. A volt pénzügyminiszter szerint "a költségvetés újra-újra megismétlődő és fokozódó hiányát csak a költségvetés szerkezetének módosításával és terjedelmének csökkentésével" lehet megállítani.

Oda a lendület

A sokat emlegetett adóreformon mindenki az adókulcsok csökkentését érti, de ez nincs így. "Az adórendszer szerkezetén kell változtatni, ez rögtön a kedvezmények nagy részének, vagy inkább mindegyikének a megszüntetését is jelenti, ez szociális reformot feltételez, ezzel együtt az oktatás, egészségügy és a munkaerőpiac reformjára is szükség van, hogy az emberek többet vállaljanak a saját jövőjükbe való befektetés érdekében", mondta Bokros a Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara rendezvényén tartott előadásán.

Bokros Lajos szerint a magyar gazdaság veszített lendületéből, nagyon nagy mértékű mind a költségvetés, mind a folyó fizetési mérleg hiánya. Ez azért okoz gondot, "mert nehéz pénzügyi helyzetben, az egyensúlytalanság állapotában egészen biztos, hogy csak lassú lehet a gazdasági növekedés, az viszont legalábbis relatív leszakadást eredményez".

Nincs fogadókészség

Megjegyezte, hogy jelenleg Magyarországon a legkisebb a gazdasági növekedés azon volt szocialista országok közül, amelyek tavaly csatlakoztak az Európai Unióhoz. Arra az újságírói felvetésre, hogy a sajtóban időről-időre szóba kerül visszatérése a pénzügyminiszteri posztra, Bokros Lajos úgy válaszolt: "nincs időszerűsége".

"A kérdés mindig az, hogy a mindenkori kormányzat hajlandó-e az általam fontosnak tartott és egymással összefüggésben elképzelt reformokat nagy lélegzetű programként egyszerre megvalósítani. Ma úgy látom, hogy erre nincs fogadókészség" - jelentette ki.