Ervin
14 °C
21 °C

Elkerülhetetlen az államháztartási reform

2004.04.21. 14:31
Az államháztartás folyamatos reformja mellett képzelhető el a közszolgáltatások, az oktatás és az egészségügy minőségének javítása - hangzott el az államháztartási reformmal foglalkozó konferencián.
Az államháztartási reform minden országban napirenden van - mondta előadásában Bokros Lajos, a Világbank igazgatója. Véleménye szerint már tíz éve nagyobb lépésekben kellett volna haladnunk, és így a reformtól várható haszon is elmaradt.

Bokros reformokat sürget

Bokros szerint túl nagy az államháztartás terjedelme, túl sok közfeladatot vállal magára az állam, aminek következtében túl sok adót kell szedni. Szlovákiával példálózva utalt arra, hogy egy lineáris adókulcs - egyszerűsége és az ellenőrizhetősége miatt - megfelelő eszköz a régióban, ahol az adócsalás nemzeti sport.

Bokros, mint e témában mindig, hiányolta az oktatás és az egészségügy reformját, amely rövid távon nem hoz megtakarítást, hosszabb távon viszont igen. Bokros véleménye szerint ezeken a területeken egyre nagyobb a finanszírozási igény, ezt csak állami forrásból lehet biztosítani, azaz szükség van arra, hogy a lakosság is részt vegyen az egészségügy és az oktatás finanszírozásában. Ismét elmondta, hogy a tandíj bevezetése elkerülhetetlen.

Kisebb, de hatékonyabb állam, javuló közszolgáltatások, ezt érhetné el az államháztartás reformja - állította Jaksity György, a Concorde Értékpapír Rt. ügyvezető igazgatója. A magas adókulcsok révén egy túlságosan terjedelmes államot tartunk el, amely a magánszférától vonja el a forrásokat. Ráadásul színvonaltalan szolgáltatásokat kapunk - tette hozzá.

Jaksity adót csökkentene

Jaksity szerint nemcsak a centralizáció mértékével van baj, hanem az államilag finanszírozott projektekkel is. Példaként hozta fel a Magyar Televíziót, amelyre 1997-2003 között 150 milliárd forintot költött a büdzsé, mai áron számítva 190 milliárd forint. "Ezt a többlet államadósságot a megtakarító háztartások egyenként 150 ezer forintos tételéből lehet egyensúlyba hozni" - számszerűsítette az MTV adósságterhének következményeit a pénzügyi szakember.

Egyszerűbb, alacsonyabb kulcsok mellett működő adórendszerre van szükség, amely lehetővé tenné, hogy a szürke jövedelmek is bekerüljenek az adóbevételek közé - fogalmazott Jaksity György. A személyi jövedelemadó kulcs és a társadalombiztosítási járulék drasztikus csökkentése kívánatos, s az iparűzési adóval megfejelt társasági nyereségadó sem lehet magasabb 20 százaléknál.