Árpád
-2 °C
3 °C

Mégsem jön pénzügyi válság

2006.09.15. 09:21
A május-júniusi globális tőkepánik hatására a fejlődő piacok és az alternatív befektetések is számos kérdést vetettek fel az elemzőkben és a befektetőkben. A JP Morgan szerint nincs utóbbi téren nincs ok a pánikra - írja a Portfolio.hu. Bár a nyersanyagokba tényleg kockázatosnak tartják a befektetést, az ingatlanpiaci helyzet nem rossz, míg a kockázati tőke piacán tartós erősödés várható.

A részvényekből, kötvényekből és készpénzből álló klasszikus befektetési portfólió mellett az elmúlt években egyre kedveltebbé váltak az úgynevezett alternatív befektetési formák. Ezeknek a főbb fajtái az ingatlanpiaci, a nyersanyag-piaci és a kockázatitőke-befektetések, amelyek közül több esetében jelentős felfutást tapasztalhattunk az elmúlt hónapokban. Emiatt egyes piaci szereplők óvtak az ilyen befektetéstől - tartva attól, hogy kidurran a lufi -, míg mások továbbra is vakon bíztak az "új lehetőségekben".

A "bátrak" táborát gyarapítja a JP Morgan is, amely a napokban közzétett elemzésében csak a nyersanyagok - azon belül is elsősorban az olaj - piacán tartja reálisnak azt a veszélyt, hogy az árak nagyobb mértékben emelkednek, mint amit a valós piaci helyzet indokolna. Az ingatlanpiacon már korántsem kedvezőtlen a kép, míg a kockázati tőke szektora kifejezetten távol van a buborékeffektustól - olvasható a Portfolio.hu elemzést ismertető írásában.

Tízévente krach az ingatlanszektorban

Az ingatlanpiacon mostanában nagyjából tízévente pukkad ki a befektetési lufi, és mivel erre legutóbb 1997-ben - azt megelőzően 1987-ben - volt példa, érthető a befektetők kezdődő aggodalma. Amit ráadásul néhány tény is alátámaszt, így például az ágazatban az ötéves hozamok már magasabbak, mint a 9 vagy 19 évvel ezelőtti krachokat megelőző időkben voltak.

A kereskedelmi ingatlanok által termelt készpénz és az ingatlancégek tőzsdei jegyzése alapján az ingatlanpiac ugyanolyan drágának tűnik, mint amilyen 1987-ben vagy 1997-ben volt. Ugyanakkor a forgalom most korántsem nő olyan dinamikusan, mint a legutóbbi lufi kipukkanása előtt, de a tőkebeáramlás és az adósságnak az eszközállományhoz viszonyított aránya sem utal arra, hogy valós alapok nélküli felfutás jellemezné a piacot.

Noha az adatok az amerikai piacra vonatkoznak, a JP Morgan számításai szerint az ingatlanpiac napjainkra olyannyira globalizálódott, hogy a folyamatok jól követik az USA-ban játszódó eseményeket. A következtetések alapján az ingatlanpiacon ugyan akad számos buborékeffektusra utaló jel, de összességében egyelőre nem kell jelentős visszaeséstől tartani.

Spekulatív olajdrágulás

A nyersanyagok piacán már jóval nagyobbak a kockázatok. Az elemzők szerint az olajpiac egyértelműen a lufifújás jeleit mutatja. Az elemzők véleménye szerint Kína és India robbanó keresletének hírét, valamint a fosszilis energiahordozók várható kimerülésének tényét már réges-rég beárazta a piac, és a jelenlegi magas olajár nagy része csak spekulatív faktoroknak köszönhető.

A nem energiahordozó nyersanyagok piacán kevésbé tapasztalhatók aggasztó jelek, de néhol itt is elgondolkodtatóak az adatok. Valamennyi piacon egyre magasabb az ötéves megtérülés, a hozamok a tízszázalékos szint közelében vannak, az olaj hozama már át is lépte azt. A forgalom és a tőkebeáramlás is magas, a határidős kereskedelemben a napi kitermelés csaknem nyolcvan százalékával kereskednek nap mint nap.

Kockázati tőke kockázatmentesen

A legbiztatóbb növekedés a kockázatitőke-befektetés piacán várható. Bár itt rendkívül nehéz az említett faktorok vizsgálata, mivel olyan iparágról van szó, ahol a befektetések adatai rendszerint titkos információnak minősülnek. Ezenkívül az egyes befektetések a tőzsdével ellentétben egyáltalán nem homogének, így nehéz általános értékeltségi szintekről beszélni.

Az adatokat a JP Morgan itt is két forrásból elemezte: az első a Cambridge Associates, amely a kockázati tőke társaságok negyedéves becslései alapján készíti el kimutatásait, emellett a tőzsdén jegyzett 50 kockázati és magántőke társaságot indexét vették figyelmbe - írja a Portfolio.hu.

A hozamok alakulása nem utal buborékeffektusra, az értékek még a hosszú távú átlagtól is elmaradnak. Az értékeltségi szintet a JP Morgan osztalékhozam alapon vizsgálta, amely a történelmi csúcs közelében tartózkodik, szemben a buborékévekben tapasztalható rendkívül alacsony értékekkel. Noha a fúziós és vállalatfelvásárlási láz felerősödésével a kockázati tőke területén is jelentősen felerősödött a forgalom, valamint a beáramló tőke, mivel ennek valós gazdasági folyamatok vannak a hátterében, az elemzés szerint ezek sem indokolják, hogy valós háttér nélküli felfutásról beszéljünk.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?