Vilhelmina
12 °C
28 °C

Mégsem jön pénzügyi válság

2006.09.15. 09:21
A május-júniusi globális tőkepánik hatására a fejlődő piacok és az alternatív befektetések is számos kérdést vetettek fel az elemzőkben és a befektetőkben. A JP Morgan szerint nincs utóbbi téren nincs ok a pánikra - írja a Portfolio.hu. Bár a nyersanyagokba tényleg kockázatosnak tartják a befektetést, az ingatlanpiaci helyzet nem rossz, míg a kockázati tőke piacán tartós erősödés várható.

A részvényekből, kötvényekből és készpénzből álló klasszikus befektetési portfólió mellett az elmúlt években egyre kedveltebbé váltak az úgynevezett alternatív befektetési formák. Ezeknek a főbb fajtái az ingatlanpiaci, a nyersanyag-piaci és a kockázatitőke-befektetések, amelyek közül több esetében jelentős felfutást tapasztalhattunk az elmúlt hónapokban. Emiatt egyes piaci szereplők óvtak az ilyen befektetéstől - tartva attól, hogy kidurran a lufi -, míg mások továbbra is vakon bíztak az "új lehetőségekben".

A "bátrak" táborát gyarapítja a JP Morgan is, amely a napokban közzétett elemzésében csak a nyersanyagok - azon belül is elsősorban az olaj - piacán tartja reálisnak azt a veszélyt, hogy az árak nagyobb mértékben emelkednek, mint amit a valós piaci helyzet indokolna. Az ingatlanpiacon már korántsem kedvezőtlen a kép, míg a kockázati tőke szektora kifejezetten távol van a buborékeffektustól - olvasható a Portfolio.hu elemzést ismertető írásában.

Tízévente krach az ingatlanszektorban

Az ingatlanpiacon mostanában nagyjából tízévente pukkad ki a befektetési lufi, és mivel erre legutóbb 1997-ben - azt megelőzően 1987-ben - volt példa, érthető a befektetők kezdődő aggodalma. Amit ráadásul néhány tény is alátámaszt, így például az ágazatban az ötéves hozamok már magasabbak, mint a 9 vagy 19 évvel ezelőtti krachokat megelőző időkben voltak.

A kereskedelmi ingatlanok által termelt készpénz és az ingatlancégek tőzsdei jegyzése alapján az ingatlanpiac ugyanolyan drágának tűnik, mint amilyen 1987-ben vagy 1997-ben volt. Ugyanakkor a forgalom most korántsem nő olyan dinamikusan, mint a legutóbbi lufi kipukkanása előtt, de a tőkebeáramlás és az adósságnak az eszközállományhoz viszonyított aránya sem utal arra, hogy valós alapok nélküli felfutás jellemezné a piacot.

Noha az adatok az amerikai piacra vonatkoznak, a JP Morgan számításai szerint az ingatlanpiac napjainkra olyannyira globalizálódott, hogy a folyamatok jól követik az USA-ban játszódó eseményeket. A következtetések alapján az ingatlanpiacon ugyan akad számos buborékeffektusra utaló jel, de összességében egyelőre nem kell jelentős visszaeséstől tartani.

Spekulatív olajdrágulás

A nyersanyagok piacán már jóval nagyobbak a kockázatok. Az elemzők szerint az olajpiac egyértelműen a lufifújás jeleit mutatja. Az elemzők véleménye szerint Kína és India robbanó keresletének hírét, valamint a fosszilis energiahordozók várható kimerülésének tényét már réges-rég beárazta a piac, és a jelenlegi magas olajár nagy része csak spekulatív faktoroknak köszönhető.

A nem energiahordozó nyersanyagok piacán kevésbé tapasztalhatók aggasztó jelek, de néhol itt is elgondolkodtatóak az adatok. Valamennyi piacon egyre magasabb az ötéves megtérülés, a hozamok a tízszázalékos szint közelében vannak, az olaj hozama már át is lépte azt. A forgalom és a tőkebeáramlás is magas, a határidős kereskedelemben a napi kitermelés csaknem nyolcvan százalékával kereskednek nap mint nap.

Kockázati tőke kockázatmentesen

A legbiztatóbb növekedés a kockázatitőke-befektetés piacán várható. Bár itt rendkívül nehéz az említett faktorok vizsgálata, mivel olyan iparágról van szó, ahol a befektetések adatai rendszerint titkos információnak minősülnek. Ezenkívül az egyes befektetések a tőzsdével ellentétben egyáltalán nem homogének, így nehéz általános értékeltségi szintekről beszélni.

Az adatokat a JP Morgan itt is két forrásból elemezte: az első a Cambridge Associates, amely a kockázati tőke társaságok negyedéves becslései alapján készíti el kimutatásait, emellett a tőzsdén jegyzett 50 kockázati és magántőke társaságot indexét vették figyelmbe - írja a Portfolio.hu.

A hozamok alakulása nem utal buborékeffektusra, az értékek még a hosszú távú átlagtól is elmaradnak. Az értékeltségi szintet a JP Morgan osztalékhozam alapon vizsgálta, amely a történelmi csúcs közelében tartózkodik, szemben a buborékévekben tapasztalható rendkívül alacsony értékekkel. Noha a fúziós és vállalatfelvásárlási láz felerősödésével a kockázati tőke területén is jelentősen felerősödött a forgalom, valamint a beáramló tőke, mivel ennek valós gazdasági folyamatok vannak a hátterében, az elemzés szerint ezek sem indokolják, hogy valós háttér nélküli felfutásról beszéljünk.