2024. június 22. 15:00
Georgia
Csehország
Volksparkstadion II. forduló
2024. június 22. 18:00
Törökország
Portugália
BVB Stadion Dortmund II. forduló
2024. június 22. 21:00
Belgium
Románia

Egyre hazudósabbak az álláskeresők

2008.04.16. 07:41
Egyre több tisztességtelen önéletrajzzal találkoznak a személyzeti tanácsadók, főleg a 36-40 évesek tüntetnek fel hazugságokat a CV-jükben (curriculum vitae).

A brit The Risk Advisory Group felmérése szerint e korosztály több mint hatvan százaléka legalább egyszer már blöffölt a pályázati anyagában, de csak azért állított valótlanságot magáról, hogy jobb színben tüntesse fel magát a potenciális munkaadó előtt. A cég 3800 önéletrajzon végzett vizsgálatot, s kiderült, a 2006-os adatokhoz képest tavaly közel tíz százalékkal emelkedett azon tisztességtelen jelöltek száma, akiknek a CV-je három vagy annál is több ellentmondást tartalmaz.

Valamilyen vétség, esetleg bűncselekmény a korábbi munkahelyen, az előző foglalkoztatóval, főnökkel való megromlott kapcsolat - többek között ezek lehetnek a valótlan állítások okai - állítja Sal Remtulla, a The Risk Advisory Group elnöke, és ezt erősítette meg Zsóka Péter is.

A szociológus szerint itthon kisebb ok is elég a munkavállaló hazugságához. Nem ritka, hogy a pályázó önéletrajzában még az szerepel, hogy állásban van, majd az interjú során töredelmesen bevallja, már hetek óta elbocsátották. Az is előfordul, hogy az idősebb jelölt az életkoráról nem mond igazat, ez különösen azoknál jellemző, akik valóban letagadhatnának pár évet.

A lódítások sora sokszor az állásinterjún is folytatódik. A szakember nemrég azzal találkozott, hogy egy hölgy jelezte, nem kell aggódnia a cégnek amiatt, mert harminc feletti és gyermektelen, nem megy el szülésire, mert meddő. Majd az egy hónapos próbaidőt követően � miután a szerződését véglegesítették - kiderült, már a jelentkezésekor állapotos volt.

A valótlanságok kitalálását főleg az ösztönzi, hogy az álláskeresők biztosra akarnak menni a munka elnyerésében, illetve szeretnék magukat jobb színben feltüntetni. Sok - egy-két éves munkatapasztalatot szerzett - diplomásnak is ez a célja, amikor kiszínezi és felnagyítja az általa végzett feladatokat.

Csakhogy néhány kérdés után a profi interjúztató úgyis rájön, a pályázó valóban részt vett-e az általa felsorolt projektekben, vagy csak szájhősként mesél a kollégái által végzett eredményes munkáról - hívta fel a figyelmet Zsóka Péter. Szerinte az önéletrajzok valóságtartalmának a megállapítása nem egyszerű, a referenciaszemélyek megkérdezése, az állásinterjúk tesztjei azonban sokat elárulnak arról, mennyire komolyan, őszintén beszél a pályázó.