Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Egyre jobban érdekli az amerikai cégeket Magyarország

2006.01.18. 13:15
Növekszik a Magyarország iránt érdeklődő amerikai cégek száma - hangzott el az USA nagykövetségének szerdai sajtótájékoztatóján.

Egyre több amerikai cég érdeklődik Magyarország iránt. Az USA budapesti nagykövete, George Herbert Walker. Ezt bizonyítja, hogy a nagykövetség kereskedelmi részlegén 2004-ben 275 amerikai vállalat érdeklődött befektetési lehetőségek iránt, illetve próbált segítséget kérni invesztícióihoz, további magyarországi bővítéseihez, addig tavaly már 426 volt az ilyen cégek száma.

110 cég valóban bővített is

A nagykövetség adatai szerint a megvalósult tervek száma is igen magas, összesen 110 amerikai vállalat bővítette itteni tevékenységét, vagy hajtott végre új beruházást nálunk.

Walker nagykövet elmondta, hogy Magyarország termelékenysége rendkívül vonzó a külföldi befektetők számára. A legfrissebb statisztikák szerint is hazánk Kelet-Közép-Európában a termelékenységét legjobban növelő államok közé számít.

A diplomata felhívta ugyanakkor a figyelmet néhány problémára is. Így például szerinte sok gond van a hazai adózással, így például különösen a helyi iparűzési adóra panaszkodnak neki az amerikai vállalatok. Hiányzik bizonyos esetekben a szakképzett munkaerő is. A Cisco vezetői pedig azért nem tudták például terveiknek megfelelően bővíteni magyarországi leányvállalatukat, mert nem találtak elég szakembert, aki megfelelő szinten beszélt volna angolul.

Segítettek a Zolteknek

Walker elmondta, hogy az amerikai nagykövetség igyekszik a külföldi befektetők itteni tevékenységét segíteni. Így például egy St. Louis-i központú cég - innen származik egyébként a nagykövet is -, a Zoltek azután kapott kormánykölcsönt Budapesten, miután a követség összehozta a vállalat vezetőit a budapesti Gazdasági és Közlekedési Minisztérium illetékeseivel.

Így a Zoltek nem vitte külföldre a gyártást (jóllehet egy észak-európai országtól nagyon kedvező ajánlatot kaptak erre), hanem Magyarországon bővítette - a korábbinak a háromszorosára - kapacitásait.