Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Ha választás, akkor Állami Nyomda

2008.09.04. 07:01
Az Állami Nyomda megkerülhetetlenné vált a választások és népszavazások lebonyolításában, a cég négymilliárd forintért újabb négy évre nyerte el a nyomdai munkákra szóló megbízást. Az egyetlen jelentkező vetélytárs visszalépett.

Az Állami Nyomda Nyrt. marad az egyeduralkodó a választási nyomtatványok piacán, a vállalat ugyanis ismét megnyerte a választások és egyéb országos szavazások lebonyolításához szükséges nyomdai termékek és szolgáltatások biztosítására kiírt közbeszerzési eljárást. A tendert az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium felkérésére a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala hirdette meg májusban. A nyertessel augusztus végén kötött szerződést a hivatal.

A nyomdai feladatokra 3,1 milliárd forintot szánt eredetileg a tárca, ebből 8,5 millió szavazó és 11 ezer választókörzet nyomtatványait kell biztosítani. A pályázatra ketten jelentkeztek: az Állami Nyomda mellett a Pátria Nyomda Zrt. által képviselt, négy nyomdát tömörítő konzorcium. A kétszakaszos tárgyalásos eljárás során a kiírás szerinti követelménynek mindkét pályázó megfelelt, így az ajánlattételi szakaszba léphettek. Ajánlatot azonban a második szakaszban már csak az Állami Nyomda adott be, így a keretmegállapodást is ezzel a vállalattal kötötte meg a kiíró.

Összességében egyáltalán nem volt meglepő az eredmény, az Országos Választási Iroda tájékoztatása szerint ugyanis korábban sem nyert ilyen tenderen más pályázó. A társaság mellesleg az eredetileg 3,1 milliárd forintra becsült keretösszeg helyett 4,19 milliárd forintért szerződött, vagyis egyedüli indulóként harmadával tudta emelni a keretmegállapodás értékét. Korábban a rendszer úgy működött, hogy az egyes választásokat megelőzően pályáztatták meg a nyomdai, projektmenedzsmenti és minőségbiztosítási feladatokat, ami meg is felelt a kívánalmaknak, hiszen nem volt túl váratlan esemény egy-egy szavazás, választás megszervezése.

A tavasszal azonban megsűrűsödött a népszavazási kérelmek benyújtása és engedélyezése, vagyis olyan helyzetet kellett teremteni, amelynek köszönhetően pillanatok alatt megszervezhető egy szavazás, mert adottak annak tárgyi feltételei. Ennek egyik megoldása az, ha többéves, jelen esetben négyéves keretmegállapodást köt a hivatal a feladatot elvégző vállalatokkal. A megállapodás megkötése után a jövőben a megbízónak csak a konkrét választáshoz, szavazáshoz szükséges feladatokról kell szerződnie a nyertes céggel, amit pár nap alatt le lehet bonyolítani. Most a négyéves időintervallumba beletartozik a 2009-es európai parlamenti választás, a 2010-es országgyűlési, helyhatósági és kisebbségi választás, 2011-ben egy területi és országos kisebbségi szavazás és adott esetben néhány népszavazás is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!