Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
0 °C
7 °C

Finomítja adatgyűjtési módszereit az APEH

2003.02.17. 08:36
Az adatvédelmi biztos aggodalmai miatt finomítja módszerét az adóhivatal, így a jövőben kiszűri a vizsgáltak közül a nem adózókat - például nyugdíjasokat -, miután a törvény csupán az adózók adatainak vizsgálatára jogosítja fel - közölte az APEH.
Az utazási irodákban drága utakra befizető ügyfelek adatainak elkérése után az autókereskedések vagy a drága műszaki cikkeket árusító cégek vevőiről is információkat kérhet az adóhivatal. Ha az ötvenezer forint feletti vásárlások mindegyikére kiterjesztik a számlaadási kötelezettséget, már egy nagyobb bevásárlás is gyanús lehet, ezért ajánlott nemcsak az utazásokat, de egyéb beszerzéseket is több részletben számlázni a jövőben.

Az ingatlanosok az áfa miatt buknak le

Az ingatlanközvetítő és -fejlesztő cégek azonban feltehetően nem vagyongyarapodó ügyfeleik adatainak megszerzése érdekében kerültek be az adóhatóság ellenőrzési programjába, mivel az ingatlanügyletekről a földhivatalnak jelenleg is kötelező adatokat közölnie az adóhatósággal.

Az igatlanosok feltehetőleg azzal biztosították helyüket az ellenőrzendők között, hogy az új lakások értékesítésénél - különösen a még fel nem épült lakásokra fizetett első részletek esetében a vételár kiszámításkor - gyakran a vételár aránytalanul nagy százalékát nyilvánították a telek árának - a földvásárlás ugyanis áfamentes -, így sok helyen talált az adóhatóság komoly áfahiányt - vélik a Napi Gazdaság által megkérdezett adószakértők.

Elkérhetik a névsort

Bár az adózás rendjéről szóló törvény indoklása szerint az ellenőrzött cégnek nemcsak az adóhatóság felhívásában konkrétan szereplő ügyfeleiről, hanem a céggel szerződéses kapcsolatban állók szélesebb köréről is kérhet információt az APEH, ám enek célja főként a vállalkozások beszerzési forrásainak ellenőrzése lehet. A törvényhozó tehát nem a magánszemélyek személyi jövedelemadózásának ellenőrzése céljából adta az adatok megszerzésének jogát az adóhatóságnak, ráadásul a több helyről összegyűjtött adatok összevetése személyiségi jogokat is sérthet - mondta a Napi Gazdaságnak Zara László, az Adótanácsadók Országos Szövetségének elnöke.  • Vennék
  • Hírek