Donát
-4 °C
2 °C

Az APEH vizsgálódik hálapénz-ügyben

2004.01.20. 09:25
Az APEH elnöke jogos elvárásnak tartja, hogy a hatóság tegyen lépéseket hálapénzügyben. Ennek ismeretében az orvosok a szokásosnál nagyobb figyelemre számíthatnak az idei adóellenőrzések során - írja a Magyar Hírlap.
Az orvosoknak nem kell tartani külön ellenőrzéstől, de a szokásos vizsgálat keretében az adóhivatal utánajár annak is, hogy rendszeresen adóznak-e a hálapénz után - áll a Magyar Hírlapban. Azt is vizsgálni fogja az APEH, hogy az orvosok vagyongyarapodására magyarázatot ad-e bevallott jövedelmük - derül ki abból a levélből, melyet Király László György APEH-elnök írt az egészségügyi tárca vezetőjének.

Nehéz ellenőrizni

Az APEH nem vállalta, hogy kifejezetten az orvosokra szabott vizsgálatot indítson, de jogos elvárásnak tartja, hogy lépéseket tegyen hálapénz-ügyben. Király László György azt kérte Kökény Mihály minisztertől, hogy ha valamilyen konkrét információt kap, azt juttassa el az APEH-nek - írja a Magyar Hírlap.

Szakértők szerint nehéz lesz ellenőrizni külön az orvosokat, az adóbevallásokból ugyanis nem derül ki, hogy kinek mi a foglalkozása. Nincs külön feltüntetve a hálapénz sem, ezt az egyéb címszó alatt kell bevallani, hasonlóan a borravalóhoz.

Az orvosoknak egy, az egyszerűsített vállalkozói adóhoz hasonló rendszerben kellene adózniuk a hálapénz után - a közszolgálati televízió Híradójának beszámolója szerint ezt az ötletet vetették fel az Egészségügyi Minisztérium tanácsadói. Kincses Gyula miniszteri főtanácsadó úgy véli, ez a rendszer segítene, hogy tisztább viszonyokat teremtsenek, és a költségvetés is pluszbevételekhez jutna. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke azonban máris jelezte: nem támogatják az ötletet, mert az nem oldaná meg az egészségügyi dolgozók egzisztenciális problémáit.