György
14 °C
24 °C

Prémium nélkül alulteljesíthet az APEH

2004.04.01. 08:17
Negyedével csökkent az adóhivatal költségvetése, így az első félévben nem kapnak jutalmat a dolgozók. Emiatt azonban nem vállalják a túlórázást a munkatársak.
Negyedével csökkent az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal 2004-es költségvetése a tavalyihoz képest, holott az ellátandó feladatok köre az adóreform előkészítése, valamint az EU-csatlakozás miatt bővült. A 18 milliárd forintos összeget lehetetlen pusztán a dologi kiadásokból levonni, így az év első két negyedévében nem kapnak jutalmat az adóhatóság dolgozói - mondta Michalkó Péter, az Adóhivatali Dolgozók Szakszervezetének elnöke.

Az eddigi évek gyakorlata szerint minden negyedév végén átlagosan egyhavi, év végén pedig átlagosan háromhavi jutalmat vihetnek haza az APEH dolgozói az előirányzatok megvalósításának megfelelően. Az év végi prémium azonban az éves előirányzat (2004-ben ez 6600 milliárd forint) 102 százalékos, november végi teljesítéséhez kötött.

Ezt veszélyezteti idén, hogy az adóhatóság munkatársai az év eleji prémiumok elmaradása miatt vélhetően nem vállalják a rendszeres túlórázást, így elmaradhat az év végi jutalom is - véli Michalkó. Tavaly az alkalmazottak összes keresetének átlagosan 40 százalékát adta a prémium, így az átlagos havi bruttó kereset 240 ezer forint körül alakult.