Gerzson
-3 °C
3 °C

A rafinált adócsalók is lebuknak

2007.07.25. 15:27
Az adóellenőrök ott vannak az adócsalók nyomában. Egy cég 5,9 milliárdnyi adót nem akart befizetni, hát most tetten érték. Egyre eredményesebben dolgoznak a revizorok.

Óriási adócsalásokra bukkantak a revizorok az első fél év során – büszkélkedett az APEH elnöke, Szikora János a hivatal mai félévértékelő sajtótájékoztatóján.

Adócsaló autókereskedők

A prímet a januártól felállt új egység, a Kiemelt Adózók Igazgatósága (KAIG) viszi: egyetlen központosított ellenőrzéssel csaknem hatmilliárd forint adóhiányt tártak fel az adóhatóság munkatársai egy elektronikai kellékekkel kereskedő cégnél. Hogy mennyire kiemelkedően nagy fogás ez, az jelzi, hogy az összes többi befejeződött, közel 130 központosított ellenőrzés összesen 3,4 milliárd forintos elcsalt adóra derített fényt.

Egy másik esetben 264 gépkocsit Németországból importáló társaságot csíptek fülön a revizorok: a cég "elfelejtett" 941 millió forintnyi adót befizetni az államkasszába. Volt olyan vállalkozás is, amelyik csupán 31 autót adott el, de ezt nem vallotta be. A céget azonban nemcsak emiatt büntették meg, hanem azért is, mivel csaknem félmilliárd forint bérjövedelmet eltitkolva feketén foglalkoztatott embereket. A cégre 485 millió forintnyi büntetést szabtak ki.

Szobaméretű széf

Az adóellenőrök gőzerővel végzik a vagyonosodási vizsgálatokat is. A jelek szerint nemcsak hogy abszolválják az idei évre megszabott tízezer eljárást, de túl is teljesítik a feladatot. Eddig 5761 vagyongyarapodási vizsgálatot fejeztek be és több mint hatezer van folyamatban, így összességében hajszál híján 12 400 eljárásról tudott beszámolni Szikora. Igaz, ebből csak minden hatodik zárult le jogerősen. Eddig 25,5 milliárd forint korábban befizetni elmulasztott adó megfizetésére szólították fel az érintetteket, sőt, ezt még megtoldották hétmilliárd forintnyi adó- és mulasztási bírsággal, valamint késedelmi pótlékkal.

A legpofátlanabb magánszemély 381 millió forintnyi adót nem vallott be és értelemszerűen nem is rótt le korábban, ezt most pótolnia kell. Ezt még megfejeli a bírság és a pótlék összege is. Alig maradt le tőle az az illető, akinél 364 millió forint adóhiányt állapítottak meg az ellenőrök.

Óvakodjanak az ál-adóellenőröktől

Ál-adóellenőrök büntetik a vállalkozókat - hívta fel a figyelmet Bakonyi Ágnes, az APEH szóvivője. Főként Baranya megyében és a Balaton környékén magukat revizoroknak kiadó csalók bírságolják a vállalkozásokat és teszik zsebre a büntetés összegét. Arról lehet megismerni az igazi adóellenőrt, hogy kék-sárga színű baseball-sapkát hord magánál. Aki azt gyanítja, hogy megtévesztették, az jelentkezzen a legközelebbi APEH-kirendeltségnél.

Bármilyen rafináltak is a sáros magánszemélyek, a revizorokat nem sikerül megtéveszteni. Az egyik elkapott adót nem fizető azt állította harmincmillió forintról, hogy azt édesapjától kapta még 1997 januárjában, mégpedig 10 ezer forintos címletekben és azóta otthon a párna alatt őrizgette a summát. Azzal bukott le, hogy egyrészt édesanyja és testvére nem tudott az állítólagos apai ajándékról, másrészt pedig azzal, hogy a tízezres címleteket csak fél évvel később, 1997 júliusától vezették be.

Egy másik elképesztő történetben is a címlet miatt lepleződött le a gyanús személy. Állítása szerint ötezer forintos bankjegyekben őrizte otthon egy széfben a kérdéses összeget, ám ahhoz, hogy ezt megtehesse, egy egész szobányi páncélszekrényben kellett volna tartani az összeget.

Egyre hatékonyabbak az ellenőrök

A revizorok bár kevesebb eljárást indítottak, mégis eredményesebben tették dolgukat – derült ki az elnöki beszámolóból. Az első hat hónapban a tavalyi év azonos időszakában végzettnél tíz százalékkal kevesebb, csaknem 120 ezer ellenőrzést folytattak le, ám a feltárt adókülönbözet mégis lényegesen magasabb az egy évvel korábbinál. Június végéig a megállapított összes nettó adókülönbözet megközelítette a 200 milliárd forintot, ami 24 százalékkal múlja felül a 2006-os időszak megfelelő adatát.

Tetten értek 1300 adóminimalizálót, vagyis olyanokat, akik/amelyek ugyan fizettek közterheket, de a kelleténél kevesebbet. Minden második magánszemély vagy vállalkozás lebukott. Nekik 33,5 milliárd forintot kell leszurkolniuk. A számok azt sugallják, ne számítsanak arra, hogy ezt esetleg nem tudják rajtuk behajtani. Az első fél évben 137 milliárd forint bevétele származott a büdzsének adóhatósági végrehajtásból. Ez 14 százalékos növekedés a tavalyi bázishoz képest.