Konrád
8 °C
26 °C

Pert vesztett az ÁPV, tízmilliárdokat fizethet az állam

2004.06.23. 16:27
Az ÁPV rt. szerint több tíz milliiárd forintra tehető az az összeg, melyet az államnak ki kell majd fizetnie a korábban felszámolt állami vállalatok egykori hitelezőinek: a Legfelsőbb Bíróság szerdai, precedens értékű ítéletében ugyanis elutasította a vagyonkezelő jogi érveit, és mint egykori tulajdonost, kártérítésre kötelezte.
A tartozások kódolva voltak a szocialista állami vállalatok működésében, vagyonuk még a felszámolási költségeket is alig fedezte - az ÁPV rt. szerint ez jellemezte a rendszerváltást követően előbb részvénytársaságá átalakított, majd felszámolt társaságokat. Az összesen mintegy 1500 e sorsra jutott cég közül jelentős számban akadtak olyanok, melyek jelentős tartozást hagytak maguk után. A hitelezők, illetve sok esetben a tőlük a követeléseket megvásárló követelés kezelők a hosszú éveken keresztül zajló felszámolási eljárást követően még a kilencvenes években sorra perelték be az ÁPV rt.-t, mint tulajdonost.

Változó ítéletek

Az elsőfokon eljáró bíróságok eltérően ítélték meg az ügyeket, és hol a hitelezők azon érvét fogadták el, hogy a részvények több mint 75 százalékát birtokló tulajdonos - azaz az ÁPV rt.-n és jogelődjein keresztül az állam - teljes felelősséggel tartozik a vállalat ténykedéséért, hol pedig az ÁPV álláspontját. Ez utóbbi szerint a konszernjog alapján csak részvénytársaság viselhet felelősséget, ha egy másik részvénytársaságban meghatározó tulajdonrészt szerzett. Az eredeti vagyonkezelő, vagyis az AVÜ nem volt részvénytársaság, így nem keletkezett felelőssége, és azt nem is örökíthette jogutódaira. Az Legfelsőbb Bíróság első ízben a hitelezőknek adott igazat, a jogerős döntést az ÁPV felülvizsgálati eljárásban támadta meg, ebben született a szerdai döntés.

Fizetni kell

A Legfelsőbb Bíróság (LB) felülvizsgálati tanácsa hatályában fenntartotta azt a korábbi bírósági döntést, amely az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt.-t (ÁPV Rt.) több mint 100 millió forint és kamata megfizetésére kötelezte - közölte a Legfelsőbb Bíróság szerdán az MTI-vel. Az LB ezzel precedens értékű ítéletet hirdetett, ami kihatással lesz az ÁPV Rt. ellen folyó többi, úgynevezett konszernjogi per kimenetelére is. A bíróság fenntartotta azt a korábbi megállapítást, amely szerint az ÁPV Rt.-nek korlátlan a felelőssége egy általa tulajdonolt, részvénytársasággá alakult, majd felszámolással a hitelezők kielégítése nélkül megszűnt, volt állami vállalat 1995. június 16-a után keletkezett tartozásaiért. Az LB döntését azzal indokolta, hogy az ÁPV Rt.-nek ezekben az esetekben tulajdonosi pozícióból fakadó helytállási kötelezettsége van.

400 százalékos kamat

Az ÁPV Rt. tájékoztatása szerint a konszernjogi perekkel érintett eladósodott cégekkel szembeni érvényesíthető igények több 10 milliárd forintot is kitehetnek, amelyek után 300-400 százalékos kamat halmozódhat fel. A magas kamatteher oka, hogy a késedelmi kamat akár 1990-től kezdődően is felszámítható, mértéke pedig általában a jegybanki alapkamat kétszerese. Ez időszakoktól függően évi 44 százalék is lehet.

Az ÁPV tudomásul veszi a döntést

Az ÁPV Rt. tudomásul veszi a Legfelsőbb Bíróság mai döntését - tudatta az Indexnek küldött közleménylben a társaság. A legfőbb bírói fórum állás-pontjának a folyamatban levő ügyekre gyakorolt, jövőbeli hatását, csak az írásba foglalt hatá-rozat kézhezvételét, és annak részletes jogi elemzését követően tudja majd megállapítani. Az ÁPV Rt. határozott szándéka az, hogy a konszernjogi felelősség miatt indított perekben to-vábbra is minden lehetséges szakmai érvet, jogi eszközt felhasznál annak érdekében, hogy az állam kötelezettségeit a lehető legkisebb mértékűre csökkentse.