Tízmilliárdos veszteség az ÁPV Rt. döntései miatt

2005.09.01. 14:30
Az Állami Számvevőszék szerint hibás döntéseket hozott az ÁPV Rt., ez személyi felelősséget vet fel. Az ezzel kapcsolatos lépéseket a Pénzügyminisztérium teszi meg.
Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. 2004. évi működéséről szóló jelentés(pdf) mai sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva elmondta, hogy néhány esetben hibás döntéseket hozott a vagyonkezelési tevékenysége során, melyek kapcsán személyi felelősségrevonást is javasolt a pénzügyminiszternél, aki tudomásul vette azt. A további lépések megtétele már a Pénzügyminisztérium hatáskörébe tartozik.

Az ÁSZ honlapján közzétett jelentés szerint az ÁPV Rt. 2004-ben a korábban kialakult elvek és követelmények szerint látta el a hozzárendelt vagyonnal kapcsolatos tevékenységét. Folytatódott az előző évben fel-gyorsított privatizációs folyamat. Az állami tulajdon értékesítésének elsődleges célja a bevétel jelenértékének maximalizálása volt. A privatizáció felgyorsításának eredményeként 2004 végére 39 társasággal csökkent az ÁPV Rt. portfóliója, ugyanakkor a privatizációs társaság szervezeti és személyi feltételeinek meghatározásánál ez nem tükröződött, de a szervezeti átalakítás folyamata megkezdődött. Az ÁPV Rt. a bevételi tervét teljesítette, viszont az összetétel eltért az eredeti tervtől.

A számvevőszék vezetője a Bábolna Rt. privatizáció helyetti végelszámolási eljárásával kapcsolatban megjegyezte, hogy mintegy 10 milliárd forintos nagyságrendű vagyonvesztés következett be a vagyonkezelési tevékenységhez köthetően. Az ÁSZ jelentése szerint emellett a Budapest Airport Rt., és a Váltó-4 Libra Rt. esetében hozott vagyonkezelői döntések is vagyonvesztéssel jártak (ennek nagyságrendje nem hangzott el).

Kovács Árpád szerint a privatizációs eljárások következetessége erősen megkérdőjelezhető (példaként említette a Nemzeti Tankönyvkiadó Rt. magánosítását). Az elnök elismerte, hogy az ÁPV Rt. döntései pl. (MOL gázüzletágának eladása, illetve a Richter kötvénytranzakciója) üzleti döntések, és utólag "könnyebb okosnak lenni", hogy hogyan kellett volna csinálni. Kovács hangoztatta: "nem mi állítjuk fel a játékszabályokat, mi akkor kifogásolunk, ha valaki a saját maga által felállított szabályoknak nem felel meg".

Meggyőződésem, hogy az ÁPV Rt-nél nem születtek olyan döntések, amelyek a személyi felelősség kérdését vethetnék fel, várakozásom szerint ezt fogja megerősíteni egy az ÁSZ jelentés alapján valószínűsíthetően elrendelt pénzügyminisztériumi vizsgálat is - mondta az Indexnek Mészáros Tamás. Az ÁPV Rt. igazgatóságának elnöke hangsúlyozta: a számvevőszéki jelentésben is az szerepel, hogy a vagyonkezelő a törvényekben és a szabályzataiban megfogalmazott követelményeknek megfelelően végezte a tevékenységét, néhány esetben merült fel kritika. Ezek egy részében - ilyen például a MOL privatizációja - szakmai nézetkülönbség van a két szervezet között, a vagyonkezelő szerint indokolatlan lett volna részvénycsomag magánosításával tovább várni a megfelelő befektetői érdeklődés nyomán (az ÁSZ azt kifogásolta, hogy a tranzakcióval nem várták meg a veszteséges gázüzletág eladását, amely előreláthatóan növelte volna a részvények értékét). Más esetben ugyanakkor az ÁSZ-jelentésben foglalt javaslatokat már be is építették a privatizációs eljárásokban, így például nem ismétlődhet meg a Nemzeti Tankönyvkiadó privatizációja során felmerült probléma, miszerint a pályázat második fordulójában végül alacsonyabb ajánlatot kellett elfogadni, mint amit a jelentkező az első fordulóban tett.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás