Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A légkondik miatt krízisben van az áramrendszer

2007.06.14. 11:00
Egyre olcsóbbak a klímák, egyre több háztartás engedheti meg magának ezek megvásárlását. A hűs levegő mellékhatásaként kevésnek bizonyul a villamosenergia, ha a tendencia folytatódik, hamarosan nem fogja tudni kiszolgálni a lakossági igényeket.

A melegben egyre több klímát állítanak üzembe, a hazai rendszer pedig lassan kevésnek bizonyul majd ezek kiszolgálására. Szerdán összehívták a villamosenergia-krízisbizottságot, tudta meg a Népszabadság. A bizottságot akkor kell összehívni, amikor amikor az áramellátó rendszer biztonsági tartalékai a napi igények tíz százaléka alá esnek. A héten pont ez történt.

Májusban már egyszer mérsékelni kellett az energiafogyasztást, majdnem egy óráig volt érvényben a lakossági korlátozás. Egy meleg nyári napon 5700 megawatt az ország áramigénye, ehhez a légkondicionálók mintegy 60 megawattot - egy nagyközösség fogyasztási igényét - adnak hozzá évente.


Az összes bevethető erőforrás 8000 megawatt, tegnapra a bármikor bevethető tartalék egységek kapacitása 600 MW alá csökkent. További gond, hogy amióta drágult a délszláv területeken az áram, egyre nagyobb arrafelé a magyar export.

A magyar áramrendszer stabilitását meg kell teremteni, de nem jó megoldás sem a felelősség átadása, sem az áramkivitel korlátozhatóságának törvénybe iktatása, mondta Mártha Imre, a Magyar Villamos Művek vezérigazgató-helyettese.

A vezérigazgató-helyettes sokkal inkább új erőművek üzembe helyezésében látja a megoldást. A nyári energiaszükségletek kielégítésére pályázatot írtak ki, melyet valószínűleg külföldi forrásból teljesítenek majd. A lakosságot pedig arra kérik, a csúcsidőszakokban (reggel nyolc órakor, este nyolc és kilenc között) ne kapcsolják be azokat az energiafogyasztókat, melyeket használhatnak más napszakban is.