Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

A GKM megrótta az erőműveket

2007.05.24. 18:41
A lakosságot nem, néhány kiemelt nagyfogyasztót azonban érintett a hétfői áramellátási zavar, amikor a hirtelen megnőtt igényeket az éppen akkor csökkentett termelés nem fedezte. Kóka János gazdasági miniszter szerint hasonló eset a jövőben nem fordulhat elő, ugyanakkor elmondta azt is: tárcája felbontaná az erőművekkel kötött hosszútávú, a versenyt korlátozó szerződéseket.

A hétfőihez hasonló villamosenergia üzemzavar esetére azonnali intézkedésként annak időtartamára tilos az export, minden beindítható erőművi blokkot be kell indítani, és a határkeresztező kapacitások egy hányadát fel kell szabadítani - mondta Kóka János hétfőn a Magyar Energia Hivatal (MEH) és a rendszerirányító Mavir vezetőivel folytatott megbeszélését követően.

A gazdasági és közlekedési miniszter elmondta: a Mavir felhatalmazást kap arra, hogy koordinálja az erőművi blokkok karbantartását. Hétfőn 660 megawattnyi teljesítmény hiányzott a rendszerből, ami miatt néhány ipari fogyasztót lekapcsoltak. A kapacitás kiesést több egymástól független, de együtt jelentkező tényező okozta, de a hiányhoz hozzájárult erőművi blokkok egyidejű leállása karbantartás miatt. Kóka János hangsúlyozta, hogy az üzemzavar a lakosságot és más kiemelt fogyasztót nem érintett és a jövőben sem érinthet. A hazai beépített erőművi kapacitás 8.500 megawatt, a csúcsfogyasztás pedig 6.600 megawatt.

Az okok számosak

A miniszter közölte, hogy a lefolytatott vizsgálat alapján a hétfői üzemzavart egyszerre több ok váltotta ki: a déli szomszédok lekötötték az import-kapacitásokat, jelentős erőművi blokkok álltak karbantartás miatt, a régióban is csökkentek a kapacitások, egy időben jelentkezett három erőművi blokk hibája, a tartalék kapacitások beindítása során mulasztások történtek, a nagy meleg miatt a légkondicionálók beindítása többletigényt jelentett és a korlátozó beavatkozásra vonatkozó parancsot a hat magyarországi áramszolgáltató közül három nem teljesítette.

Kóka János az MTI kérdésére az áramszolgáltatókat nem nevezte meg. Annyit mondott, hogy a MEH vizsgálatot folytat és megfelelő eszköze és szankcionálási lehetősége van a hivatalnak ilyen esetekre. Csak a légkondicionálók miatt 300 megawatt többletigény jelentkezett a nagy meleg miatt - magyarázta a miniszter. Hozzátette: szükséges a határkeresztező kapacitások fejlesztése.

Új vezetékek

Vinkovits András, a Mavir vezérigazgatója elmondta, hogy a Békéscsaba-Nagyvárad távvezeték 2008-ra, Pécs és a horváthországi Ernestinovo közötti távvezeték pedig 2009-re készül el. Kóka János közölte azt is, hogy hasonló projektekről tárgyalnak a szlovák és a szlovén partnerekkel is. A Mavir vezérigazgatója pedig bejelentette: két szerbiai erőművi kapacitás lekötésére kötöttek szerződést. Az úgynevezett kiserőműveket is bevonják a villamos energia szabályozási rendszerbe. Ezek az erőművek jellemzően megújuló, vagy kapcsoltan hőt- és villamosenergiát termelnek, az átvételük pedig kötelező.

A hosszú távú áramvásárlási szerződésekre (htm) vonatkozó újságírói kérdésre Kóka János miniszter határozottan azt válaszolta: ezek gátolják a versenyt, így azokat meg kell szüntetni. A villamosenergia rendszer egyensúlyát segítő úgynevezett tározós erőmű beruházást egy jól szabályozott piac finanszírozni tudja - válaszolta kérdésre a miniszter -, hozzátéve, hogy ez nem kormányzati feladat. Kóka János kifejezte reményét, hogy az Európai Unió illetékeseivel folyó tárgyalásokon el tudják érni a széndioxid-kvóta emelését, mert a jelenlegi kiosztás visszafogja az erőművi beruházókat.