Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

A GKM megrótta az erőműveket

2007.05.24. 18:41
A lakosságot nem, néhány kiemelt nagyfogyasztót azonban érintett a hétfői áramellátási zavar, amikor a hirtelen megnőtt igényeket az éppen akkor csökkentett termelés nem fedezte. Kóka János gazdasági miniszter szerint hasonló eset a jövőben nem fordulhat elő, ugyanakkor elmondta azt is: tárcája felbontaná az erőművekkel kötött hosszútávú, a versenyt korlátozó szerződéseket.

A hétfőihez hasonló villamosenergia üzemzavar esetére azonnali intézkedésként annak időtartamára tilos az export, minden beindítható erőművi blokkot be kell indítani, és a határkeresztező kapacitások egy hányadát fel kell szabadítani - mondta Kóka János hétfőn a Magyar Energia Hivatal (MEH) és a rendszerirányító Mavir vezetőivel folytatott megbeszélését követően.

A gazdasági és közlekedési miniszter elmondta: a Mavir felhatalmazást kap arra, hogy koordinálja az erőművi blokkok karbantartását. Hétfőn 660 megawattnyi teljesítmény hiányzott a rendszerből, ami miatt néhány ipari fogyasztót lekapcsoltak. A kapacitás kiesést több egymástól független, de együtt jelentkező tényező okozta, de a hiányhoz hozzájárult erőművi blokkok egyidejű leállása karbantartás miatt. Kóka János hangsúlyozta, hogy az üzemzavar a lakosságot és más kiemelt fogyasztót nem érintett és a jövőben sem érinthet. A hazai beépített erőművi kapacitás 8.500 megawatt, a csúcsfogyasztás pedig 6.600 megawatt.

Az okok számosak

A miniszter közölte, hogy a lefolytatott vizsgálat alapján a hétfői üzemzavart egyszerre több ok váltotta ki: a déli szomszédok lekötötték az import-kapacitásokat, jelentős erőművi blokkok álltak karbantartás miatt, a régióban is csökkentek a kapacitások, egy időben jelentkezett három erőművi blokk hibája, a tartalék kapacitások beindítása során mulasztások történtek, a nagy meleg miatt a légkondicionálók beindítása többletigényt jelentett és a korlátozó beavatkozásra vonatkozó parancsot a hat magyarországi áramszolgáltató közül három nem teljesítette.

Kóka János az MTI kérdésére az áramszolgáltatókat nem nevezte meg. Annyit mondott, hogy a MEH vizsgálatot folytat és megfelelő eszköze és szankcionálási lehetősége van a hivatalnak ilyen esetekre. Csak a légkondicionálók miatt 300 megawatt többletigény jelentkezett a nagy meleg miatt - magyarázta a miniszter. Hozzátette: szükséges a határkeresztező kapacitások fejlesztése.

Új vezetékek

Vinkovits András, a Mavir vezérigazgatója elmondta, hogy a Békéscsaba-Nagyvárad távvezeték 2008-ra, Pécs és a horváthországi Ernestinovo közötti távvezeték pedig 2009-re készül el. Kóka János közölte azt is, hogy hasonló projektekről tárgyalnak a szlovák és a szlovén partnerekkel is. A Mavir vezérigazgatója pedig bejelentette: két szerbiai erőművi kapacitás lekötésére kötöttek szerződést. Az úgynevezett kiserőműveket is bevonják a villamos energia szabályozási rendszerbe. Ezek az erőművek jellemzően megújuló, vagy kapcsoltan hőt- és villamosenergiát termelnek, az átvételük pedig kötelező.

A hosszú távú áramvásárlási szerződésekre (htm) vonatkozó újságírói kérdésre Kóka János miniszter határozottan azt válaszolta: ezek gátolják a versenyt, így azokat meg kell szüntetni. A villamosenergia rendszer egyensúlyát segítő úgynevezett tározós erőmű beruházást egy jól szabályozott piac finanszírozni tudja - válaszolta kérdésre a miniszter -, hozzátéve, hogy ez nem kormányzati feladat. Kóka János kifejezte reményét, hogy az Európai Unió illetékeseivel folyó tárgyalásokon el tudják érni a széndioxid-kvóta emelését, mert a jelenlegi kiosztás visszafogja az erőművi beruházókat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?