Diána
10 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Új atomerőművet kéne építeni

2007.04.18. 12:57
Miközben folyik a paksi erőmű felújítása, Hamvas István vezérigazgató-helyettes szerint az ország áramellátásanak biztosítása érdekében megkerülhetetlen egy új atomerőmű felépítése. A több mint tíz ves projekt előkészületeit sürgösen meg kellene kezdeni, mert ha ma startolunk, legkorábban akkor is csak 2020-ban állhat rendszerbe egy új létesítmény.

Magyarországnak a jövőben szüksége lesz egy új atomerőmű építésére, amelynek előkészületeit sürgősen meg kellene kezdeni - mondta a Paksi Atomerőmű Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese Pécsett. Hamvas István ezt az atomenergia jelenével és jövőjével foglalkozó tudományos konferencia előtt azzal indokolta, hogy atomenergetika nélkül az ország villamosenergia-ellátása nem megoldható, mert bár más energiaforrások is felhasználhatók, a termelés bázisa atomenergiával biztosítható.

Hozzátette, egy új atomerőmű felépítése sok időt igényel. Ha az előkészületek a jelenlegi jogszabályokat betartva, a technikai lehetőségeket figyelembe véve most elkezdődnének, az üzembe helyezés 2020 előtt akkor sem lehetséges. Hamvas István úgy vélte: az előkészületek megkezdése sürgős lenne, hogy Magyarországnak időben, a paksi erőmű meghosszabbított üzemidejének vége előtt megfelelő villamosenergia-kapacitása legyen, s közben teljesítse a kiotói egyezményben és az Európai Unió tagjaként a szén-dioxid kibocsátás csökkentésével kapcsolatos vállalásait.

A műszaki vezérigazgató-helyettes a Paksi Atomerőmű üzemidejének 20-25 évvel történő, mintegy 172 milliárd forint összköltségű meghosszabbításával kapcsolatban arról tájékoztatott, hogy a program előkészítése folyamatos, a vállalat tavaly megkapta a környezetvédelmi engedélyt, jelenleg elemző munkákat végez.

Jövőre, az üzemidő lejárta előtt négy évvel a nukleáris hatóságnak benyújtják a programot, amelyben bemutatják az üzemidő meghosszabbítását igazoló biztonsági elemzéseket. Ezt négy éven át tartó hatósági ellenőrzés követi, amely kiterjed az erőmű működésére, üzemeltetésének minőségére. Hiszen az egyes blokkra vonatkozó végleges engedélykérelem 2011-ben esedékes beadása előtt garanciára van szükség, hogy a berendezések a hosszabbított üzemidőben is biztonságosan fognak működni.

A szakember a blokkok 8 százalékos teljesítménynöveléséről annyit közölt, az ehhez szükséges munkákat a 4-es blokkon már tavaly elvégezték, idén és jövőre az 1-es blokk van soron, 2009-ben pedig a 2-es és a 3-as. Így a blokkok összteljesítménye mintegy 2000 megawatt lesz.