Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem elég a gáz, kell az atom

2007.02.08. 17:45
A kormány által felkért energetikai bizottság elnöke szerint hiba lenne a jelenlegi elképzelések szerint, kizárólag biztonsági célzattal megépetni a stratégiai gáztározót, melynek kereskedelmi szerep is juthatna. Hosszabb távon azonban így is elkerülhetetlennek tűnik egy új atomerőmű építése.

A kormányzat elhatározásán múlik, hogy a stratégiai földgáztároló megépítése kapcsán megváltoztatja-e a véleményét - kommentálta a vezetékes energiaellátást vizsgáló szakértői bizottság csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentését a testület elnöke. Vajda György professzor a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta: a biztonsági földgáztároló megépítésével kapcsolatban műszaki-gazdasági okokból fenntartásai vannak. Szerinte noha már kiírták a közbeszerzést, a vonatkozó törvény céljának megváltoztatásával még el kellene érni, hogy a létesítmény ne csak biztonsági, hanem kereskedelmi tárolóként is funkcionáljon.

Csapdában az energetika

A földgáz biztonsági készletezéséről szóló, 2006. április 1-jétől hatályos törvény alapján legkésőbb 2010-ig legalább 1,2 milliárd köbméter gáz biztonsági készletezésére kell stratégiai tárolót építeni. Az erre kiírt tendert a Mol nyerte meg, és a tárolót a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) projekttársaságával, az MSZKSZ Biztonsági Földgáztároló Zrt.-vel közös vállalkozásban valósítja meg.

Vajda György rámutatott: a politika a földgáz árának megállapításával, illetve a gázár támogatásával csapdába sodorta az energetikát. A jelenlegi, szociális alapú kompenzációs rendszer lényegében jónak tekinthető, bár kisebb finomításokat még lehetne végezni - jelezte az elnök. Hozzátette, hogy megoldást kell találni például még arra, hogy a minimálbéren bejelentettek, de támogatásra valójában nem rászorulók ne igényelhessenek támogatást.

Előbb-utóbb gondolkodni kell egy új atomerőműn

A professzor felhívta a figyelmet, hogy a magyarországi erőművek élettartama a végéhez közeledik, előbb-utóbb 7-8 ezer megawattnyi új kapacitást kell létrehozni. Vajda György szerint egy új atomerőmű megépítése nem "akut kérdés", ám a következő évtizedben vissza kell térni erre a témára. Utalt arra, hogy a nukleáris energia stabil, jól tárolható energiaforrás, ráadásul az ország klímavédelmi vállalásai később atomenergia nélkül nehezen lesznek teljesíthetők.

A megújuló energiaforrásokról kijelentette, hogy fontos a szerepük, de csak akkor, ha a rendszerbe illeszthetők. A szélenergia kihasználása rendszerirányítási megfontolásokból csak egy szivattyús vízerőművel mint háttérkapacitással képzelhető el; kérdés, hogy ehhez a zöldek hogyan állnak hozzá - mutatott rá az elnök.

Mol-Gazprom: csúszik a Kék Áramlat tanulmánya

Tovább halasztódik annak a tanulmánynak az elkészítése, amely az orosz-török Kék Áramlat gázvezeték balkáni-közép-európai meghosszabbításának megvalósíthatóságát méri fel - közölte az orosz Gazprom csütörtökön vezére, Alekszandr Miller és a magyar partner Mol elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt moszkvai megbeszélése után. A megvalósíthatósági tanulmány befejezését 2007 júliusára tervezi a két fél - jelezte az újabb halasztást az orosz állami ellenőrzésű monopólium közleményében. A Gazprom vezetői tavaly szeptemberben még a múlt év végére ígérték a tanulmány elkészültét, bár Kóka János magyar gazdasági miniszter október közepén már féléves távlatot jelölt meg.

A Gazprom és Mol egy tavaly júniusban aláírt megállapodás alapján hozta létre közös projektvállalatát budapesti székhellyel a Törökországtól Észak-Olaszországig nyúló dél-európai gázvezeték megvalósíthatóságnak felmérésére, beleértve egy nagy gáztároló létesítését is Magyarországon. A Gazprom a múlt év végén a szerb partner Srbijagasszal is aláírt egy szándéknyilatkozatot arról, hogy a dél-európai gázvezeték Szerbián át haladjon, elhatározva egy olyan munkacsoport alakítását is, amely 2007 nyaráig felméri ennek megvalósíthatóságát.

A Nabucco a ráadás

A Mol részt vesz a Kaszpi-tengertől induló, EU-pártfogást élvező Nabucco vezetéktervben is. Ez főleg azeri, netán iráni gázból táplálkozna, s Törökországtól Bulgárián, Románián és Magyarországon át vezetne Ausztriába. Egy Gazprom-vezető nemrég kétségbe vonta, hogy a Nabucco építőinek lesz-e mivel megtölteni a vezetéküket. A Törökországba érkező orosz gázból viszont Izrael is igényel, amelynek infrastruktúraügyi minisztere, Benjamin Ben-Eliezer ugyancsak csütörtökön járt Millernél. A Kék Áramlatot Izraelig meghosszabbító vezetéken a zsidó állam 2011-től évi kétmilliárd, később ötmilliárd köbméter gázt importálna.