Erzsébet
1 °C
4 °C

Lehetne csökkenteni a gázárat

2007.02.08. 13:20
Kompenzációra nincs szükség, arra viszont igen, hogy az állam akár adókedvezményekkel támogassa az energia felhasználásának hatékonyságát növelő beruházásokat. Az energiabizottság is elkészült a kormánynak írt jelentésével, amelyben kitérnek arra: a beszerzési árak csökkentése érdekében felül kell vizsgálni a szolgáltatókkal kötött szerződéseket.

Magyarországnak hosszabb távon nemcsak újgázimport-beszállítási útvonalat kell kialakítania, lépéseket kell tennie a gázár mérséklésére és szem előtt kell tartania az energiatakarékosságot is - állapítja meg a kormány számára készített szakértői bizottsági jelentés.

A Miniszterelnöki Hivatal honlapján nyilvánosságra hozott, a vezetékes energiaellátásról a kormány számára készített jelentés szerint vannak lehetőségek a gázbeszerzési ár mérséklésére például az E.ON Ruhrgas és az E.ON Földgáz Trade szerződéses árainak felülvizsgálatával, továbbá a Gazprom magyar gázpiaci érdekeltségéhez kapcsolódó lehetőségek kihasználásával. Az anyagban megjegyzik, Magyarország drágábban vásárolja az orosz gázt, mint a legtöbb európai ország.

Nem kell a kompenzáció

A gázár kompenzációs rendszerének mielőbbi felszámolását a bizottság indokoltnak tartja, mert a jelenlegi rendszer igazságtalan, a nem rászorultakat is támogatja, a fedezetet végső fokon az állampolgárok adója adja, akik közül sokan nem is gázfogyasztók. A bizottság helyesli, hogy a kompenzációt rászorultságra alapuló szociális támogatási rendszer váltsa fel. A folyamat azonban fokozott körültekintést és a kölcsönhatások számba vételét igényli, nehogy elviselhetetlen terhek zúduljanak a lakosság egyes rétegeire.

A bizottsági jelentés kitér arra is, hogy az Európai Unió előírásának megfelelően a földgázpiacot 2007. július 1-jéig a lakosság számára is meg kell nyitni. A szükséges jogszabályok kidolgozását fel kell gyorsítani, mert a kialakult késedelem veszélyezteti a piacnyitási kötelezettség teljesítését. A korlátozott kínálat miatt sem az Európai Unióban, sem Magyarországon nem várható számottevő verseny. Így illúzió lenne a piacnyitástól jelentős versenyt vagy az árak csökkenését remélni - tartalmazza a jelentés.

Támogatni kell a korszerűsítést

A jelentés alapján az energiafelhasználás hatékonyságának növelése nemcsak a megtakarítás miatt fontos, hanem enyhíti az energiahasznosítást terhelő egyéb kedvezőtlen hatásokat is. Ezért a következő időszakban fokozott támogatást érdemel a gáz- és távfűtéses épületek energiahatékonyságának javítása, illetve a közlekedés fajlagos energiaszükségletének mérséklése.

A jelentés szerint adókedvezményt érdemel a fűtési rendszerek korszerűsítése, célszerű előnyben részesíteni a panelházak egycsöves rendszereinek átalakítását és az egyedi, hőmennyiség alapú elszámolás feltételeinek megteremtését. A dokumentum szerint Magyarország teljes energiafelhasználásának mintegy 45 százalékát földgázzal fedezik, aminek 80 százalékát import biztosítja. A földgáz harmadát a lakosság használja fel, a háztartások fűtése legnagyobbrészt földgázon alapul. A felhasználásból az erőművek és fűtőművek részesedése 30 százalék. A földgázszükséglet a jövőben tovább nő, ami a behozatal emelkedését okozza.

Van amihez alacsony az ár

A magyar földgázrendszer műszaki színvonala megfelelő, de fejlesztése nem tartott lépést a földgázfelhasználás gyors növekedésével, mert az alacsonyra leszorított gázárak nem biztosították a szükséges forrásokat. A gázrendszer a teljesítőképessége határára jutott, egy tartós kemény tél fogyasztói korlátozást tehet szükségessé.

A jelentés alapján a gázkorlátozás megelőzésére sürgősen szükséges a kereskedelmi gáztárolói kapacitás növelése, új tároló létesítése, illetve a meglévők bővítése, valamint az importvezetékek kapacitásbővítése. Az ezekhez szükséges beruházásokat új létesítmények esetén ösztönözni kell, a meglévők esetében a tulajdonosoktól kell elvárni azokat. A MEH ezt előmozdító törekvései a kormány támogatását igénylik. A téli csúcsterhelés csökkentése érdekében olyan szabályozásra van szükség, ami a megszakítható és alternatív fogyasztókat ebben az időszakban más energiahordozó használatára és fokozott energiatakarékosságra ösztönzi.

Gyógyítani a függőséget

A jelentés szerint hosszabb távon szükséges az Ukrajnán áthaladó import mellett új importútvonal kialakítása. Ezt a Törökországba irányuló "Kék Folyam" meghosszabbítását jelentő déli vezeték, vagy - kisebb valószínűséggel - a Nabucco-projekt teheti lehetővé. Figyelemmel kell kísérni az ezekkel kapcsolatos nemzetközi fejleményeket, és a gyorsabb megoldást kínáló változat mellett célszerű magunkat elkötelezni. Ellátásbiztonságunkat növelné és gazdasági haszonnal is járna, ha a vezeték Magyarországon keresztül haladna. Ehhez célszerű lenne nyomvonalat felajánlani.

A bizottság megítélése szerint az önálló, csak stratégiai készletezést biztosító tároló, valamint a feltöltéshez és kiterheléshez szükséges infrastruktúra hosszú ideig kihasználatlanul álló létesítmény lenne, ami nem csak gazdaságilag hátrányos az országnak, hanem a vészhelyzeti működőképességet is bizonytalanná tenné. Ezért a stratégiai készletezést folyamatosan működő, kereskedelmi célokat is kiszolgáló tárolókban célszerű megvalósítani. Részben új tárolóban, részben a meglévő tárolói kapacitások igénybe vételével. Egy ilyen megoldás növeli az üzembiztonságot, csökkenti a stratégiai készlet koncentráltságából adódó hátrányokat, a földgázellátó rendszer megtáplálását kiegyensúlyozottabbá teszi. Új földgáztároló létesítése a szezonális tároláshoz is sürgősen szükséges. A javasolt koncepcionális változtatásokat a szabályozás keretében kell érvényesíteni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?