Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Kockázatos a túlzott kamatcsökkentés

2005.02.10. 07:45
Nyolc százalékos kamatlábnál labilisabb a helyzet, egyre több kockázat merül fel - vélik elemzők. Így, bár a piac beárazott egy nagyobb arányú kamatvágást, az idán nem valószínű, hogy nyolc százalék alá csökken a jegybanki alapkamat.
Kereskedői vélemények szerint az euró csak akkor tud 250-255 forintra erősödni, ha a kamatszint 7-7,5 százalékra süllyed. Kosárszky Gábor, az ING Bank üzletkötője szerint komoly támaszt ad a forintnak, hogy a jegybank a költségvetéshez kapcsolódó nettó devizaforrás-bevonás egy részét megjeleníti a piacon, és így idén mintegy 2,5 milliárd euró értékű deviza átváltására lehet számítani - annak ellenére, hogy a jegybank egyértelműen tudomásra hozta, hogy "sok részletben, kis tételekben és árelfogadó módon" hajtja végre az átváltást.

Nagy kockázat

Elemzői vélemények túlzottnak tartják a kamat ekkora mértékű csökkenését, úgy vélik, hogy erre idén nincs kilátás. Bár a piac sokkal nagyobb kamatcsökkentést áraz jelenleg is, a szakértők fenntartják, hogy év végére 8 százalék alá nem csökken a jegybank irányadó kamatlába.

Nyolcszázalékos szint alatt már komoly kockázati tényezők lépnének fel, valószínűsíthető a hosszú hozamok markáns emelkedése, ami óvatos kamatpolitikára int - véli Vojnits Tamás, az OTP Bank vezető elemzője. A piac jelenleg 150 bázispontos kamatcsökkentést áraz a következő 3-6 hónapra, ami valóban 7,5 százalékra csökkentené a kamatot, de nem várható, hogy a jegybank elmegy eddig.

Nyolc százalékhoz közelítve egyre labilisabb a helyzet, egyre nehezebb megítélni, hogy hol a piac tűrőképességének határa - mondta Trippon Mariann, a CIB szakértője. Ezzel együtt szerinte februárban 50 bázispontos mérséklés belefér. Az elemzők idén mindazonáltal az árfolyam gyengülésére számítanak, Vojnits szerint éves átlagban 250 forint fölött lesz az európai deviza. A CIB elemzője úgy véli, hogy az év végére még 50 bázisponttal csökken az alapkamat, és amennyiben kifulladnak a mérséklési várakozások, a realistább gondolkodás nyerhet teret, azaz felértékelődnek a fiskusról, a fundamentumokról szóló információk. Trippon arra számít, hogy év végére az eurót a 245-250 forintos sáv felső széléhez közelebb jegyzik.