Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Előre hozott hatósági áremelés?

2004.08.10. 09:40
A következő évben jelentősen nőhet a gyógyszerek és a BKV-szolgáltatások ára, a magas kőolajár pedig jelentős villamosenergia-drágulást eredményezhet.
Az áremelés korábbi bevezetése nélkül megnehezülne a jövő évre kitűzött inflációs cél elérése. Az intézedések előre hozatalával azonban idén érne el hét százalékos hatósági árdrágítást a kormányzat. Ennek az a kockázata, hogy az MNB nem csökkenti irányadó kamatát. Kérdés, mikor lépnek életbe a hatósági áremelések.

Többletinfláció

Ha az anyagban szereplő, jövő évre indokolt hatósági árintézkedések 2005. január-februárjában lépnének életbe, az egész évben feszültséget okozna a tervezett 4,5 százalékos éves infláció, illetve a decemberi 4-4,5 százalékos cél elérése szempontjából. Ez 0,5-0,7 százalékos többletinflációt eredményezne a további dezinfláció megtorpanása mellett, véli a dokumentum.

A hatósági árak jövőbeli alakulásáról készített anyag egyébként zömmel két változatot tartalmaz. Ha a kőolaj ára jövőre 33-34 dollár körül alakul, akkor hat százalékos áramáremelés várható. Ha a kőolajár inkább a 37-38 dolláros tartományba esik, akkor tíz százalékos villamosenergia-drágulást lát jónak a PM.

Drága bérletek

A földgáznál már októberben várható a bejelentés. A gázár-kompenzáció fokozatos leépítése hat-hét százalékos lakossági áremelés igényét veti fel, akár a fűtési szezon kezdete előtt. Szeptember-október tájt várható a távolsági autóbusz-közlekedés, s a vasúti szolgáltatások drágulásának közzététele.

A távhőszolgáltatás díja öt-nyolc százalékkal nőhet, a BKV-szolgáltatások tíz vagy tizenhárom százalékkal drágulhatnak, a távolsági autóbusz-közlekedés díjai pedig előreláthatólag 7,3-9 százalékkal emelkedhetnek majd. Nő a szemétdíj, itt mindkét változat tíz százalékos emelésre ad javaslatot, és emelkedik a cigeretta jövedéki adója is, 12-15 százalékos áremelkedést eredményezve.

Az anyag szerint összességében a vásárolt lakossági fogyasztás 25-30 százalékára is kihathat az állami intézkedéssel vezérelt árváltoztatás.