Árkommandó vizsgálja majd az árakat

2005.06.28. 18:01
A kormány árkommandót szeretne létrehozni, hogy ellenőrizze, a legfelsőbb áfakulcs csökkentése valóban olcsóbbá teszi-e az árintett termékeket. A kampány inkább a lakosság figyelmének felhívására irányul, hiszen a kereskedők maguk határozzák meg az árakat.
Árkommandót állít fel a kormány, ezzel szeretné ellenőrizni, hogy a legfelsőbb áfakulcs csökkentése után keletkező pénz ne a kereskedők zsebébe vándoroljon. A kormány tervei szerint az áfakulcs 25 százalékról 20 százalékra csökkentése olcsóbbá tenné a benzint, élelmiszerek harmadát, villamosenergiát, gázt, építési anyagokat, lakásárakat.

Nyilvánosság ereje

Mesterházy Attila, az ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi tárca politikai államtitkára a távirati irodának elmondta, hogy a miniszterelnök kezdeményezésére ősztől konzultációkat folytatnak a fogyasztóvédelem bevonásával a multinacionális cégek, illetve a lakossági szolgáltatók képviselőivel a kérdésről.

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőségnek jelenleg nincs hatásköre arra, hogy beleszóljon az árképzésbe - közölte az Index kérdésére a felügyelőség helyettes szóvivője. A kampány lényege az lesz, hogy a lakosság figyelmét felhívják az ügyre. A fogyasztóvédők pedig soros ellenőrzéseik során figyelik, hogyan alakulnak az árak.

Az év hátralévő részében a minisztériumokkal közösen felállítanak egy olyan kritériumrendszert, melynek segítségével ellenőrizni tudják, a kereskedők végrehajtják-e az árcsökkenést - mondta Siklósi Máté. Ha az árkommandó úgy látja, hogy az árakban nem jelenik meg az öt százalékos csökkentés, akkor a nyilvánossághoz fordulnak. Vagyis a kampány során inkább kommunikációs eszközökkel élnek majd.  • Hírek
  • Hírek