Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Sok ezer kínai céggel bővül az Asia Center

2008.03.10. 07:17
Ötvenmillió eurós beruházással jövőre tovább bővül az Asia Center. Az idén ötéves kereskedelmi központba tervezett kínai kereskedelmi hídfőállás megvalósulása azonban jócskán késik. Az első cégek érkezésére már tavaly számítottak, de a kínai vállalkozások várhatóan csak a jövő év elején nyitnak a budapesti centrumban.

Akár több ezer kínai cég európai hídfőállásának ad majd helyet az Asia Center, ám ezek megjelenésére várhatóan csak egy év múlva kerül sor. A tavaly szeptemberben aláírt szerződés értelmében ugyanis itt nyílik a kínai márkás termékek legnagyobb elosztó központja, a China Brand Trade Center (CBTC). Ilyen kereskedelmi központ jelenleg csak Dubaiban működik, azt 2004-ben nyitották.

A központ létrehozataláról Gyurcsány Ferenc kormányfő tavaly őszi kínai látogatásakor állapodtak meg. A kínai kereskedelmi minisztérium azóta már aláírta a szerződést a China Mart és az Asia Center bérbevételéről. A CBTC a tervek szerint jövő februárban kezdi meg működését, ezért szükség lesz az Asia Center harmadik szárnyának megépítésére is.

Nagyobb Asia Center kell

Az éppen öt évvel ezelőtt átadott kereskedelmi központ tehát tovább terjeszkedik: a jelenlegi bruttó 135 ezer négyzetméteres Asia Center kétszázezer négyzetméteresre bővül. A beruházás várható költsége 50 millió euró lesz. A Napi Gazdaság információja szerint a tervezés már folyik, és az engedélyezés után legkorábban 2009 elején kezdődhet meg az kivitelezés.

Tavaly nyáron még úgy volt, hogy az Asia Centerben és a mellette levő China Martban kétezer kínai cég telepszik meg 2007-ben, ott hozzák létre a társaságok európai központjukat. A kínai kormány támogatásával létrejövő magyar hídfőállásba várt első száz kínai vállalkozás illúziónak bizonyult. Az épületben ugyan jelenleg is félezer cég működik, de ezek nagy része kiskereskedő.

Soós Eszter, az Asia Center üzletfejlesztési igazgatója a lap kérdésére elmondta, hogy a szomszédos China Mart épületének megvásárlása sem valósult meg - eddig. Az Asia Center tőszomszédságában levő épületről tovább folynak a tárgyalások a kínai és török tulajdonosokkal. Az Asia Center tulajdonosa, a Strabag úgy tervezi, hogy a központ teljes kiépítését 2011-ben fejezik be, a betelepülő kínai cégek addig a már meglevő épületben és a jórészt üres China Martban bérelhetnek területet.

A magyar kormány az adminisztratív eljárások gyorsításával és egyszerűsítésével kívánja támogatni a központ működését - mondta el a lap kérdésére Huszty András, a kormány kínai kereskedelemi kapcsolatokért felelős megbízottja. Ez kiterjed a vízumügyintézésre és a letelepedési engedélyek intézésére is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!