Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Eladják a Moképet

2005.06.23. 08:04
Az ÁPV Rt. még az idén értékesíti a Budapest, a Hunnia, az Objektív és a Pannónia filmstúdiókat, majd a forgalmazó Moképet, végül harmadik ütemben, 2006 elején - a filmjogok kivonását követően - a Dialóg Filmstúdiót.
Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. a filmelőállító és -forgalmazó társaságok privatizációját 2005 második félévétől három ütemben kívánja végrehajtani – ismerte el a vagyonkezelő szervezet. A mozgóképről szóló törvény végrehajtása érdekében az ÁPV Rt. kizárólagos tulajdonosként megteremtette a privatizáció feltételeit a Budapest, a Hunnia, az Objektív Filmstúdió kft.-k és a Pannónia Filmgyártó- és Forgalmazó Kft. esetében, a Mokép Rt. tulajdonát képező filmeken fennálló szerzői vagyoni jogok felmérése és vagyonértékelése pedig jelenleg folyamatban van.

Átruháznak

Az ezen társaságok által előállított, a magyar nemzeti filmvagyon részét képező filmek szerzői vagyoni és tulajdonjogait már átruházták, a Mokép Rt. esetében pedig a közeljövőben átruházzák az átmenetileg tulajdonosi jogokat gyakorló Dialóg Filmstúdió Kft.-re. (A nemzeti filmvagyon terjesztését részleteiben meghatározó miniszteri rendeletet még nem adták ki, ezért annak hatálybalépéséig ezen filmelőállító társaságok az általuk átruházott szerzői vagyoni jogok esetében kizárólagos forgalmazási jogosultsággal rendelkeznek).

Az ÁPV Rt. a négy filmelőállító társaság száz százalékos üzletrészét egyfordulós, nyilvános pályázat keretében értékesíti, az elbírálásnál előnyben kívánják részesíteni a társaság korábbi és jelenlegi alkotóinak és munkavállalóinak részvételével pályázó konzorciumokat. Ennek oka, hogy a privatizálandó társaságok nem túl jelentős piaci értékét minimális eszközállományuk mellett szinte kizárólag a korábbi alkotóik szellemi termékei, illetve az alkotók személyéhez (is) kötődő szakmai reputáció jelenti.

A Mokép Rt. esetében a privatizációs pályázat elbírálása során előnyben kívánják részesíteni a szakmai referenciákkal rendelkező pályázókat, valamint a társaság munkavállalóinak részvételével alakított konzorciumot. A Mokép Rt. filmjogainak megvásárlását követően a filmjogokat átmenetileg tulajdonló Dialóg Filmstúdió Kft.-től az ÁPV Rt. a nemzeti filmvagyon részét képező filmjogokat elvonja annak érdekében, hogy azok a kincstári vagyoni körbe kerüljenek és vagyonkezelésüket közvetlenül a Magyar Nemzeti Filmarchívum lássa el. A filmjogok kivonását követően kerül sor a Dialóg Filmstúdió Kft. privatizációjára, várhatóan 2006 elején.