Géza
-12 °C
-4 °C

Marad a sztrájkkészültség az Auchannál

2006.04.28. 13:30
A hét végén még nem lesz sztrájk az Auchannál - közölte pénteken Mátraházi István, a KASZ alelnöke. A jövő héten munkaügyi közvetítő bevonásával tárgyalnak tovább, és "előbb-utóbb munkabeszüntetéssel is érzékeltetik" szándékaik komolyságát. A munkavállalók a 2,7 százalékos béremelést és az étkezési hozzájárulás emelését is keveslik. Kifogásolják a cég által közzétett hirdetést is.

Csütörtökön tárgyalóasztalhoz ültek a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) és az Auchan áruházlánc mendzsmentjének a képviselői. A négyórás megbeszélésen több részletkérdésről is sikerült megállapodni, de a legfontosabb pontokon nem történt áttörés - mondta az Index kérdésére Mátraházi István KASZ-alelnök.

Minisztériumi közvetítő érkezik

A tárgyalások központi kérdése a béremelés és az étkezési hozzájárulás megváltoztatása lett volna, ám az Auchan azt kérte: ezekről a Munkaügyi Minisztérium munkaügyi közvetítői és döntőbírói szolgálatának bevonásával tárgyaljanak tovább. A munkaadók és a szakszervezet arról is megállapodott, hogy Herczog Lászlót, a szaktárca helyettes államtitkárát kérik fel közvetítőnek. Hogy Herczog eleget tesz-e a felkérésének, még nem tudni, de Mátraházi valószínűtlennek tartotta, hogy nemet mondana.

A tárgyalás a jövő hét elején, a munkaszünet utáni első napokban folytatódik a szakszervezet reményei szerint. A munkavállalók ennek ellenére fenntartják a sztrájkkészültséget. Bár a hét végén nem lesz munkabeszüntetés, szándékaik komolyságát a talán még az első tárgyalási forduló előtt megtartandó figyelmeztető sztrájkkal is érzékeltetni szeretnék.

A szakszervezet nem a munkavállalók május 1-jei, a munkavállalói jogok sérülésével kapcsolatos rendezvények miatt időzítette mostanra tiltakozását. "Már április elején létrehoztuk a sztrájkbizottságot, ám áprilisban, a választási kampányban nem akartunk politikai témává válni, és a húsvéti ünnepeket sem akartuk megzavarni" - mondta Mátraházi, aki szerencsésnek érzi, hogy most a szokottnál nagyobb figyelmet kaphatnak a munkavállalók.

Félrevezető adatokkal fényezi magát az Auchan?

A munkavállalók azt tartják elfogadhatatlannak, hog az Auchan erre az évre mindössze 2,7 százalékkal emelné a béreket, míg az étkezési hozzájárulást Mátraházi szerint megalázó mértékben, mindössze 60 forinttal növelnék. Az üzletlánc pénteken fizetett hirdetésben tette közzé, hogy a kereskedelmi alkalmazottak tavalyi havi 83 537 forintos átlagkeresetével szemben az Auchan dolgozói átlagosan 126 651 forintot kerestek.

Mátraházi megtévesztőnek tartja ennek a statisztikának a közlését, mondván: a 83 537 forintos adat csak a fizikai dolgozók fizetését tartalmazza, míg az Auchan által közölt 126 651 forintban a szellemi dolgozók keresete is benne van. Az Auchan számairól nincsenek részletes információink, ugyanakkor tény: a KSH adatai szerint a bruttó 83 537 forint valóban a fizikai dolgozók keresete, a szellemieké 201 520 forint volt tavaly, így az átlagos fizetés a szektorban 130 698 forint volt (vagyis magasabb az Auchan által közzétett saját értéknél).