Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Az M5-ös becsült értéke 140 milliárd

2004.02.05. 08:29
Információk szerint a szerződésben az állam igen magas nyereséget biztosított az AKA Rt.-nek. A gazdasági tárca "fővesztés" terhe mellett teljes hírzárlatot rendelt el a részletekkel kapcsolatban.
Az Alföldi Koncessziós Autópálya (AKA) Rt. hozzávetőleges értéke 140 milliárd forint - derül ki a Napi Gazdaság számításaiból. Az utóbbi napokban egyre több találgatás látott napvilágot arról, hogy a kormányzat mennyiért juthat hozzá az M5-ös autópályát üzemeltető céghez. A társaság hiteleinek átvállalásával együtt számított értékre vonatkozóan 120 és 210 milliárd forint közötti összegek merültek fel. Az utóbbi összeget tegnap az AKA cáfolta. A cégről a kormány nem döntött a szerdai nap folyamán, a gazdasági tárca pedig teljes hírzárlatot rendelt el. A Napi Gazdaság értesülései szerint bármilyen információ kiszivárogtatása "fővesztéssel" járhat.

Emelheti bérleti díjait

Információk szerint a szerződésben az állam igen magas tőkearányos nyereséget biztosított az AKA-nak, a cég ráadásul éves szinten az inflációt három százalékkal meghaladóan emelheti díjait. A 2002-es éves beszámoló alapján évente mintegy öt-hatmilliárd forint készpénzt termelt a vállalkozás. A 2001-es és 2002-es EBITDA mutatókat, valamint a hasonló beruházásoktól elvárt tíz százalékos hozamot, illetve reálértékben három százalékos bevételnövekedést figyelembe véve a cég becsült értéke 140 milliárd forint körül mozog.

A Medgyessy-kormány március 12-éig adott magának határidőt, amikorra az M5-ös autópálya része lesz a matricás rendszernek. Ennek előzménye volt az a január végi aktus, amelynek során a kormányt és az AKA-t képviselő ügyvédi irodák parafálták a szerződést. A parafálás a szerződés kézjeggyel történő ellátását jelenti, a parafált szöveget nem lehet többé változtatni (vagy aláírják, vagy nem lesz szerződés). Ez tehát nem jelent jogi kötelezettséget az AKA-ra nézve, ha ugyanis nem írja alá a szerződést, az semmissé válik.

A cég értékének pontos becsléséhez ismerni kéne a jövőbeni pénzáramlásokat, üzleti terveket, ilyeneket pedig nem hoztak nyilvánosságra. A 35 évre szóló koncessziós szerződést hétpecsétes titokként őrzik.