Árpád
-2 °C
3 °C

Autópálya-forintok a kormánypártoknál?

2006.09.22. 12:42
Ismert magyar politikusok, a szocialista Puch László és az SZDSZ-es Kuncze Gábor, illetve pártjaik neve is szerepel az Eurocontact 2004. február 15-i belső feljegyzésében, amely szerint a nemzetközi építőipari konszern, a Strabag e cégen keresztül utalt át pénzeket a magyar kormánypártoknak. A Világgazdaság szerint a külföldi politikus azt is állítja, az M5-ös autópályával kapcsolatos 15,2 millió eurós összegről van szó, amelyből az Eurocontact továbbított az MSZP-nek. Kuncze Gábor szerint Zachtól nem kaptak pénzt, de az osztrák Liberális Intézettől igen. A KDNP az ügyészséghez fordult az állítólagos SZDSZ-adomány miatt.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) az ügyészséghez fordul az osztrák liberális intézet által az SZDSZ-hez juttatott "adomány" ügyében, hogy az kimeríti-e a büntető törvénykönyv, vesztegetés nemzetközi kapcsolatokban tényállását - mondta pénteken Latorcai János, a párt országgyűlési képviselője, a Gazdasági Bizottság alelnöke.

A Die Presse című osztrák napilap csütörtöki számában Hans-Peter Martin független képviselőjelölt azzal vádolta meg Alexander Zach-ot az az SPÖ egyik képviselőjelöltjét, az osztrák Liberális Fórum elnökét, hogy 2004-ben a Strabag építőipari konszerntől az M5-ös autópálya építésével kapcsolatban kapott 15,2 millió eurós jutalékot saját cégén, az Eurocontacton keresztül továbbutalta a Magyar Szocialista Pártnak. A lapban Zach ezt cáfolta, azt azonban elismerte, hogy 2004-ben a magyar liberális pártot 150 és 200 ezer euró közötti összeggel támogatták az osztrák liberális intézeten keresztül.

"Felszólítjuk a Szabad Demokraták Szövetségét, nyilatkozzanak: juthatott-e pénz a párthoz az autópályára fordítható pénzből" - mondta Latorcai János.

A Strabag egyébként korábban elismerte, hogy 15 milliós jutalékot fizetett az Eurocontactnak ötéves tervezői, szakértői és akvizíciós tevékenységéért, és a cégnek az volt a kívánsága, hogy a pénz egy részét az Eurocontact adományozza a magyarországi politikai demokrácia támogatása érdekében párt közeli egyesületeknek, intézményeknek, viszont azt nem tudják, mekkora összeg landolt a magyar címzetteknél - írja a Világgazdaság.

Fényi is tagad

A Strabag a közbeszerzési piacon
Utcahosszal vezette a nyertes ajánlattevők 2004. évi toplistáját a Strabag Építő Rt., amely 112 eljárásban összesen 163 milliárd forintot meghaladó értékben nyert. A második helyezett Betonút Rt. 26 alkalommal, mintegy 86 milliárd forint összértékben nyert. A dobogó harmadik fokára is építőipari cég került, a Hídépítő Rt. 14 nyertes pályázattal, illetve 70,8 milliárd forinttal. Tavaly is a Strabag nyerte a legtöbb közbeszerzési megbízatást (121-et), ám összérték szerint (31,9 milliárd forinttal) csak a harmadik volt. Első helyen a Vegyépszer végzett a 22 eljárásban kapott 48,3 milliárd forint megbízással, a Stadler volt a második. A Világgazdaság információi szerint a Strabag 2002 óta összesen öt sztrádaépítési megbízást - közülük egyet a Hídépítővel konzorciumban - nyert el, 223,2 milliárd forint értékben.

Hans-Peter Martin a Világgazdasággal azt közölte, állításait tényekkel tudja igazolni, a bizonyítékait elvitte a Die Presse című osztrák laphoz, amely ma részletesen beszámol a botrányos ügyről. A képviselőjelölt állítása szerint a szocialisták is érintettek az ügyben, hiszen a feljegyzés szerint "Puch László, az MSZP pénztárnoka türelmetlen és már szeretné átutaltatni a pénzt".

Akárhogy is történt, az átutalások évében, 2004-ben a magyar Strabag csaknem 240 milliárd forintos állami megrendelést nyert el több autópálya-tenderen.

Szakértők már régen állítják (és a legutóbbi pályáztatások során be is bizonyosodott), hogy a korábbiaknál sokkal olcsóbban is meg lehet építeni egy kilométernyi autópályát. Így évek óta makacsul tartja magát a vélekedés, hogy a túlfizetett építőcégek hálásak lehetnek a mindenkori kormánypártoknak.

Az SZDSZ büszke a nemzetközi együttműködésre
A közelmúlt sajtóhíreivel ellentétben az SZDSZ semmilyen titkos, osztrák cégektől származó támogatásban nem részesült. A liberális párt gazdálkodása nyilvános, az minden évben a Magyar Közlönyben és az SZDSZ honlapján is megtekinthető - közölte az Indexszel a párt. "A transzparens mérlegben szerepel minden olyan támogatás, mely az osztrák liberális alapítványtól, évtizedes jó kapcsolatunk révén érkezett. Nem titkoljuk, sőt büszkék vagyunk erre az együttműködésre, mely ugyanígy jelen van a különböző országok szocialista és konzervatív pártjai és szervezetei között is. Ezért a megjelent híreket határozottan cáfoljuk. Az Ausztriában zajló kampány láthatóan meggondolatlan kijelentésekre ragadtat egyes politikusokat, de a kampány sem lehet mentség a valótlan, az SZDSZ hitelét rontó állításokra" - hangsúlyozza a politikai szervezet közleményében.

Fényi Tibor, a Strabag Építő Zrt. kommunikációs vezetője a Világgazdaságnak azt mondta, cégének nincs tudomása arról, hogy a multinacionális konszern központja kivel milyen szerződést köt, így az Eurocontactnak adott megrendelés sem ismert előttük. Fényi arra a kérdésre, nem találja-e "érdekesnek" azt az összefüggést, hogy a Strabagtól származó pénzek liberális szervezetekhez vándorolnak, ő pedig az egyetlen magyar liberális pártnak, az SZDSZ-nek volt alapító tagja, kijelentette, semmi köze nincs ehhez a tranzakcióhoz. Először is, érvelt, ő már négy évvel ezelőtt megszakított minden kapcsolatot a szabad demokratákkal, ráadásul csak ez év szeptember 1-je óta dolgozik a Strabagnak. A kommunikációs vezető mindemellett semmi furcsát nem talál abban, hogy egy külföldi liberális politikus - Zach - magyar liberális civil egyesületeket támogat a saját, adózott jövedelméből.

Kuncze is tagad

Ám a magyar Strabagnak mégis lehet köze a pénzek átutalásához, hiszen az Eurocontact feljegyzésében szerepel annak az Appelshoffer Józsefnek a neve is, aki a cég útépítési ágazatának igazgatója. A hazai cégvezetővel azonban nem sikerült beszélnie a Világgazdaságnak. A lap megkereste a memorandumban szereplő politikusokat is. Puch Lászlót, az MSZP pénztárnokát azonban nem lehetett elérni, a szocialista párt sajtóosztályától az az egymondatos hivatalos válasz érkezett, hogy az MSZP nem kapott pénzt a Strabagtól.

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke szintén azt mondta a Világgazdaság szerint, hogy pártját nem támogatta anyagilag sem a Strabag, sem az Eurocontact, de a Szabó Miklós nevét viselő pártalapítvány sem, amelynek egyébként szintén ő az elnöke. A szabad demokrata képviselő arról nem tud, hogy más, magukat liberálisnak valló szervezetek, egyesületek esetleg kaptak-e. A pártelnök azt is elmondta, hogy ő senkitől semmilyen pénzt nem kapott, fogalma sincs, hogyan kerülhetett bele az ő és egykori képviselőtársa, Matyi László neve a botrányba.

A Népszabadságnak mást mondott kicsit Kuncze

Az SZDSZ nem kapott pénzt sem a Strabagtól, sem az Eurocontact nevű cégtől - jelentette ki a liberális párt elnöke a Népszabadságnak. Ugyanakkor Kuncze Gábor a Népszabadságnak arra a kérdésére, hogy az osztrák liberálisoktól kaptak-e támogatást, közölte: a párttól nem, de intézményétől, a Liberális Intézettől igen. Mint mondta, kisebb összegekről, 2004-ben például mintegy 20 millió forintról van szó. "De ez nem köthető a Strabaghoz" - közölte a pártelnök.

Kuncze harmadik nyilatkozata
Az SZDSZ-hez és a Szabó Miklós Alapítványhoz nem érkezett semmilyen pénz sem a Strabagtól, sem bármely más osztrák vállalkozástól - jelentette ki a liberális párt elnöke pénteki sajtótájékoztatóján. Kuncze Gábor elmondta: a Szabad Demokraták Szövetségének gazdálkodása transzparens, minden évben nyilvánosságra hozzák támogatóik listáját a Magyar Közlönyben, az Állami Számvevőszék ezeket ellenőrzi, és a párt gazdálkodását rendben szokta találni. Hozzátette: Ausztriában választási kampány zajlik, "nem értjük egészen, hogy mi történik e tekintetben, de nekünk az osztrák választási kampány és az osztrák belpolitika harcaival különösebben foglalkoznunk nem kell". Egy újságíró felvetette: elképzelhető-e, hogy az osztrák Liberales Instituton keresztül érkezhetett Strabag-pénz az SZDSZ-hez, mivel az alapítvány vezetőségi tagja Alexander Zach, a Liberális Fórum elnöke. Kuncze erre elmondta: "fogalmam sincs, mert ezeket a belső ügyeket nem ismerem". Az osztrák liberális intézet valóban támogatta az SZDSZ-t. Ez az összeg évente 20-30 millió forint körüli, amely szerepel a párt nyilvános bevallásában. A pártelnök hozzátette: ennek semmi köze sincs semmilyen Strabag-pénzhez.

Arra a felvetésre, hogy ekkor Csillag István személyében SZDSZ-es miniszter felügyelte az útépítéseket, Kuncze újra azt válaszolta: az osztrák támogatáshoz ennek semmi köze, más ország belpolitikai csatározásairól pedig nem akar nyilatkozni. Hogy más liberális pártoktól érkeznek-e adományok az SZDSZ-hez, a pártelnök úgy válaszolt: ez változó. A támogatásokat pedig a párt minden évben feltünteti a Magyar Közlönyben.

Csillag szerint nem meglepő, hogy a Strabag kapta a megbízásokat

Magyarországon egyébként a pártok csak az olyan donoroktól nem fogadhatnak el adományokat, amelyekben valamilyen állami szerepvállalás van, tehát állami vagy részben állami tulajdonú cégektől, költségvetés által támogatott alapítványoktól, költségvetési szervektől.

Csillag István a Népszabadságnak elmondta: a Magyarországon működő mélyépítő cégek közül a Strabag a legnagyobb, akkora kapacitással, mint amennyi az összes többinek van, nem kell azért fizetnie, hogy állami megbízásokhoz jusson. A volt gazdasági miniszter hozzátette: az M5-ös építésére nem az állam, hanem az arra korábban koncessziót kapott konzorcium írt ki pályázatot. Miután ebben a Strabag tulajdonostárs, nem meglepő, hogy az építési munkák felét is megkapta - mondta Csillag, akinek nincs tudomása arról, hogy a Strabag mire költötte a pénzét 2004-ben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?