2024. június 15. 15:00
Magyarország
Svájc
RheinEnergieStadion I. forduló
2024. június 15. 18:00
Spanyolország
Horvátország
Olympiastadion I. forduló
2024. június 15. 21:00
Olaszország
Albánia

Eladó a magyar Avanti

2003.03.20. 11:07
A Napi Gazdaság értesülése szerint magyarországi érdekeltségeit is eladná az Avanti International AG. Az anyavállalat már több érdeklődővel is folytatott előzetes tárgyalásokat az Avanti Rt. értékesítéséről.
Bár az OMV AG-nek a napokban eladott Avanti-csomagban nem szerepeltek a magyar benzinkutak, a Napi Gazdaság értesülése szerint itteni érdekeltségeit is eladná az Avanti International AG. Az anyavállalat már több érdeklődővel s folytatott előzetes tárgyalásokat az Avanti Rt. értékesítéséről, a társaságnál most elsősorban az OMV-vel való végleges megállapodásra összpontosítanak - nyilatkozta a lapnak Günther Marchtrenker, az AI vezérigazgatója.

Jelenleg a magyar Avanti üzleti helyzetének stabilizálása és a töltőállomás-hálózat teljes korszerűsítése folyik - tette hozzá Kőmíves István, a társaság vezetője.

Csak a kutak fele fekszik jó helyen

Az 1990-ben alapított, jelenleg 1,72 milliárd forinbt alaptőkével rendelező Avanti Rt. mintegy 40 üzemanyagtöltő-állomásából több is az országhatárhoz közeli településeken található. A kutak csaknem fele az Avanti tulajdonában van, a többit egyéni bérlők, illetve az üzemanyag-forgalmazóval közös cégek működtetik.

A magyar Avanti tavaly összesen 42 millió liter üzemanyagot értékesített. Ez kutanként átlagosan egymillió litert jelentene, ám a Napi Gazdaság információi szerint tavaly év végén - a karácsony előtti napokban - volt olyan határ menti Avanti-kút, ahol egy napon mindössze 50 liter üzemanyagot adtak el. Ez annak tudható be, hogy a szomszéd országokban már akkor olcsóbban lehetett bentint és gázolajat vásárolni.

Az összes Avanti-kút közül 15-20 igen jó helyen fekszik, ezek adják a társaság teljes bevételének nagyobb részét. A különböző cégektől ezekre már korábban is több vételi ajánlatot kapott az Avanti.

A Shellt és az OMV-t nem érdekli

Varga István, a Shell Hungary Rt. elnök-vezérigazgatója a Napi Gazdaságnak elmondta, a Shell megvizsgálta ugyan a társaságot, de a jelenlegi értékelés alapján nem pályázik az Avanti-kutakra.

Ugyanez érvényes az OMV-re is. A Napi Gazdaság Bernhard Hudiktól, az OMV kommunikációs vezetőjétől azt a tájékoztatást kapta, hogy az osztrák üzemanyagforgalmazó nem tervezi további Avanti-kutak megvásárlását. Ezt elsősorban azzal magyarázta, hogy a magyar Avanti kúthálózatának elhelyezkedése nem illik bele az OMV fejlesztési terveibe.