Alfréd
-2 °C
2 °C

A Fidesz vizsgálná a Budapest Airport telekvásárlását

2005.02.19. 12:36
A Budapest Airport a pénzügyminiszter jóváhagyása, és az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. utasítása ellenére vásárolt meg egy 4,7 milliárd forintos telket. A Fidesz független vizsgálatot kér az ügyben, mert szerintük a vételár a piaci érték húsz-huszonötszöröse.

Február 9-én az állami tulajdonú Budapest Airport (BA) Rt. húsz hektárnyi földterületet vásárolt Ferihegy mellett, hogy a légikikötő új áruszállításai központját felépíthesse.

A szerződést aláírták, de még nem fizettek

A Magyar Nemzet információi szerint a 4,7 milliárd forintos vételárat a BA három részletben fizeti majd ki a telket eladó ACD Kft.-nek, amely a Carion csoport érdekeltségébe tartozik. A napilap úgy értesült, hogy a telekügylettel Draskovics Tibor pénzügyminiszter is foglalkozott, és arra kérte az ÁPV Rt.-t, hogy a felügyelete alá tartozó Budapest Airport (BA) Rt.-t utasítsa arra, hogy ne írja alá a szerződést, mert a telek 23 500 forintos négyzetméterenkénti vételárát túl soknak találta (a Magyar Nemzet több ingatlanforgalmazó céget felkeresett, amelyek szerint a környéken a közművesített telkek 5500-12 000 forint/négyzetméter áron kerülnek eladásra).

A lap szerint a vagyonkezelő vezérigazgatója, Vági Márton eleget tett a pénzügyminiszter kérésének. A vételáron kívül az ingatlannal más problémák is voltak. Egyrészt a földterület fekvése nem ideális. Az áruszállító központ megépülése után kifutópályát kellene keresztezni a rakománnyal, amelyet csak úgy lehet kivédeni, ha alagutat is építenének. Másrészt az ingatlanvásárlás nem volt indokolt az illetékesek szerint. A Budapest Airportot jelenleg irányító Hárskúti János elődje úgy vélte, az áruszállítási központ kivitelezését meg lehet oldani a reptér területén is.

A BA szerint a szerződés minden pontja indokolt

A Budapest Airport Rt közölte, a megvásárolt terület értékének meghatározásával a PriceWaterhouse Coopers céget bízta meg, amelynek vagyonértékelése 23 780 forintos piaci értéket határozott meg. A szervezet kommunikációs igazgatója arról is beszélt, az ingatlanvásárlásról mindenki tudott, mert már közel két éve tervezték az áruszállítási komplexum felépítését. Az ÁPV Rt. szeptemberi határozata szerint a kiválasztott földterület megvásárlására a BA Rt. Legfeljebb 4,7 milliárd forintot fordíthatott, vagyis a megengedett keretet maximálisan kihasználta.

A Fidesz vizsgálatot kezdeményez

Az ügyről értesülve a Fidesz arra kéri a miniszterelnököt, hogy biztosítsa egy független vizsgálat feltételeit az ingatlanvásárlás részleteit illetően. Az MTI információi szerint Szijjártó Péter fideszes országgyűlési képviselő elmondta, az ingatlanszakértői becslések szerint a BA mintegy húsz-huszonötszörös árat készül fizetni az infrastruktúra nélküli földterületért.

"A miniszterelnök függetlensége ebben az ügyben elég erősen megkérdőjelezhető, tekintettel arra, hogy az anyósa korábban az ügyletben érdekelt egyik cégnél magas pozíciót töltött be" - mondta Szijjártó Péter, emlékeztetve arra, hogy Apró Piroska korábban a Budapest Airport Rt. igazgatóságának tagja, 2002. júniusa és 2003. májusa között pedig az igazgatóság elnöke volt.
  • Keress a legjobb térképes keresőn eladó ingatlanokat!
  • Keress Budapesten albérletet az Otthontérképes keresővel
  • Térképen a Budapesti eladó ingatlanok. Itt megtalálod Te is amit keresel.