Benedek
-5 °C
5 °C

Most érdemes balatoni ingatlant venni

2006.04.18. 10:34
Erős túlkínálat, több ezer eladatlan ingatlan, 10-15 százalékos árcsökkenés az elmúlt 2-3 évben - röviden ez jellemzi a Balaton-parti ingatlanpiacot. Ezek után nem meglepő, hogy 18-25 millió forintért minden igényt kielégítő nyaralót lehet venni a tóparton.

A legtöbb ingatlanközvetítő szerint a piac vételi oldaláról gyakorlatilag teljesen eltűntek a 90-es években még domináns szereplőnek számító külföldi - elsősorban német, osztrák és svájci - állampolgárok. Sokan közülük eladják balatoni nyaralóikat. Az ingatlanpiaci szereplők szerint ennek az oka a tulajdonosok életkora, a magyarországi árszínvonal emelkedése és az itt szerzett keserű tapasztalatok.

Hátrányos megkülönböztetés a külföldieknek?

Sok külföldi nyaralótulajdonos panaszkodik ugyanis arra, hogy a házzal kapcsolatos munkálatok során hátrányos megkülönböztetés érte őket anyagi téren. Emellett sokat emelkedtek az árak az elmúlt években, s a német gazdaság recessziója is többeket eladásra késztetett. Jellemző az is, hogy akik nyugdíjaskoruk előtt vásároltak itt nyaralót, azok mostanra már nem vállalják az utazgatást, az egészségügyi ellátás pedig Németországhoz köti őket.

Békesi Béla, a lellei Balatop ügyvezetője szerint érdemes külföldiektől vásárolni, ugyanis házaikat felújították és rengeteg extrával szerelték fel. A jelenlegi túlkínálatos piacon azonban mindezt nem képesek érvényesíteni, és kénytelenek áron alul értékesíteni ingatlanjaikat. Békesi szerint így akár kétmillió forintnyi hozzáadott értékhez is juthat a vevő.

A németek, osztrákok és svájciak helyett egyelőre megelehetősen korlátozott számban, de megjelentek a brit állampolgárok. A siófoki Balaton Régió ingatlanközvetítő cég munkatársa elmondta, hogy az angol állampolgárok általában a tóparttól távolabb eső parasztházakat vásárolnak, s vennének présházakat is, ám ezt a földtörvény korlátozásai még nem engedik. Jelenlétük egyáltalán nem nevezhető meghatározónak, és nem várható, hogy tömegesen jönnének a Balaton-partra.

Ötszobás családi ház 16-17 millióért

Az északi parton nem jellemzőek az új építésű apartmanházak, inkább kisebb-nagyobb családi házak forognak a piacon. Sallai Csaba szerint egy jó minőségű két fürdőszoba, két hálószoba plusz nappalis nyaralót akár 16-17 millió forintért is megvehetünk már. A telekárak nagyon széles sávban ingadoznak, de elhelyezkedéstől (például a parttól való távolságtól vagy a panorámától) és mérettől függően 4-10 millió forrintos vételárra számíthat az, aki építkezni akar.

A déli parton - a piaci viszonyokhoz képest - rengeteg apartmanház épült az elmúlt néhány évben, amelyek közül sokat nem tudnak eladni. Az új építésű lakások négyzetméterára kb 180-300 ezer forint között mozog, és van, hogy a fejlesztők hajlandóak jelentősen engedni az árból a gyorsabb értékesítés érdekében. Így Békesi Béla szerint előfordulhat, hogy egy 55 négyzetméteres part menti apartmanlakáshoz akár 10 millió forintért is hozzájuthatunk.

Siófokon leginkább a használt vízparti telkek és házak kelendőek, a panellakásokat - érthető módon - szinte lehetetlen eladni. Balatonföldváron elsősorban a kikötő miatt viszonylag egészséges képet mutat az ingatlanpiac, a tőle keletre fekvő Szántódon és Zamárdiban azonban szinte csak eladó lakások, házak vannak. Az ingatlanközvetítők szerint egyértelműen a vevők vannak előnyösebb helyzetben az egész Balaton-partot illetően, és egyelőre nem látszik kirajzolódni ellentétes folyamat.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft