Auguszta
-4 °C
2 °C

Buknak a bankok a lakáshitelezésen

2003.06.25. 08:40
Éves szinten mintegy másfél milliárd forintos bevételkiesést okozhat egy banknak a lakáshitelezés-támogatás rendszerének változása és a jegybanki kamatemelés. Emiatt több pénzintézet rákényszerül arra, hogy az ügyfeleknek változatlan kamatokkal ajánlott, de jóval drágább forrásokból finanszírozott lakáshitel-termékeit áttekintse, és a veszteségessé válókat felfüggessze.
A lakáshitelezésben vége az aranykornak, a támogatási rendszer változtatása után a korábbi marzs a felére, 60 százalékára esett vissza - mondta Gyuris Dániel, az FHB Földhitel- és Jelzálogbank vezérigazgatója. A pénzintézet az első fél évben jelentősen túlteljesítette tervét, a várható módosulás miatt előre hozott kereslet miatt.

Több milliárdos bevételkiesés

A lakáshitelezési rendszer új feltételei és a jegybanki kamatemelés miatt megnövekedett forrásköltségek azonban az év hátralévő részében erősen rontják a bank jövedelmezőségét. Ennek mértéke éves szinten húsz százalék lehet - közölte a vezérigazgató, hozzátéve: az év végi eredményt a tervekben szereplő szint körül várják.

Hasonlóképpen nem változott a legnagyobb lakossági bank, az OTP Rt. eredményprognózisa. Mint Lantos Csaba vezérigazgató-helyettes elmondta, az elmúlt időszak változásai több milliárd forintos bevételkiesést okoznak a pénzintézetnek, az évi nyereségprognózisukat azonban változatlanul fenntartják.

A HVB vezérigazgató-helyettese, Rácz Tibor is hasonlóan látja az üzletág helyzetét. Számításai szerint a kamatemelés miatt a finanszírozás többletköltsége havonta 180-250 millió forint lehet, amely egy év alatt potenciálisan másfélmilliárdos bevételkiesést okozhat a bankrendszernek.

Bizonyos lakáshiteleket nem igényelhetünk

A pénzintézetek már a támogatási rendszer változásával párhuzamosan vizsgálat alá vették az üzletág termékeit. A bankszakemberek által becsült adatok alapján pedig egyáltalán nem meglepő, hogy egyes termékek értékesítését felfüggesztették.

Az MKB dupla kamattámogatású - a forrás oldali és az állami kamattámogatás igénybevételét is lehetővé tevő - lakáshitel-konstrukciójának felfüggesztése mellett döntött. A lakásvásárlónak a hitelhez túl sok feltételnek kell megfelelnie. Ez az adminisztrációs többlet csak úgy fizetődik ki az ügyfélnek, ha a bank ezért az öt százalékos lakáshitel-kamatoknál egy-másfél százalékkal olcsóbban nyújtja a kölcsönt.

A szűkülő banki kamatmarzs miatt az MKB és a refinanszírozó FHB ezt jelenleg nem tudja vállalni, de nem kizárt, hogy a pénzpiaci mozgások újra életet lehelnek ebbe a kedvezményes hitelkonstrukcióba.

Veszteséges a dupla kamattámogatású hitel

A Raiffeisen Banknál szintén elmondták, hogy - elsősorban a kormányrendelet miatt - veszteségessé váltak dupla kamattámogatású lakáshitel-konstrukciói. A többi hitelintézethez hasonlóan a Raiffeisennél is abban bíznak, hogy a finanszírozási források kamatainak jelenlegi emelkedése csak átmeneti jelenség.

A HVB-nek egyelőre csak a kormány lakáshitel-támogatásának szigorítására volt ideje reagálni, a kétszeri jegybanki alapkamat-emelés következményei feldolgozás alatt állnak - mondta Vericzky Zsuzsa, a HVB Bank termékfejlesztője. Jelenleg veszteséget termel az a konstrukció, amelyet az új lakások építéséhez, az épület készültségi fokának megfelelően, több részletben folyósít a bank.

Ha a hitel felvevője nem jogosult a kiegészítő kamattámogatásra, a hitel refinanszírozásáig, ami egy-másfél év is lehet, a bank a felszámított előfinanszírozási díj ellenére is körülbelül egy százalékot veszít. Ha a kamat hosszú távon ilyen magas szinten marad, a HVB megfontolja ennek a hitelkonstrukciónak az átalakítását.

A használt lakásra megéri kölcsönadni

A lakásbővítésre és -korszerűsítésre részletekben folyósított hitel az előfinanszírozási díj ellenére szintén épphogy nem veszteséges. A bevételkiesést egyelőre a használt lakások finanszírozására nyújtott hitelek - egyre csökkenő - nyeresége ellensúlyozza.

Az OTP Bank nem szüntette meg vagy függesztette fel egyetlen termékét sem. Az ügyfeleknek azonban csak azon módozatokat ajánlják, amelyek a megváltozott feltételek között is kedvezőek számukra.

A kiegészítő kamattámogatású hitel például a gyermekek után járó lakásépítési támogatás igénybevétele nélkül nem tartozik az ilyen termékek közé, így ennek értékesítése nagy valószínűséggel a jövőben visszaszorul majd.