Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Közel százhúszmilliárd a bankok féléves nyeresége

2003.10.03. 12:24
Az első félévben kimagaslóan nőtt a bankok eredménye - jelentette be Szepesi György, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének főosztályvezetője. A bankszektor összesített adózás előtti eredménye az első hat hónapban 117,3 milliárd forintot tett ki, a tavalyi első félévben 80,7 milliárd forint volt.
Az eredmény elsősorban a hitelezés bővülésének köszönhető. A jövedelmezőség javult, az éves szintre átszámított eszköz jövedelmezőségi mutató (ROA) a tavalyi első félévi 1,82 százalékról 2,19 százalékra növekedett. Az éves szintre átszámított tőkearányos nyereség (ROE) a tavaly első félévi 19,58 százalékról 24,48 százalékra emelkedett.

A mérlegfőösszeg 2002 végéhez képest 12,6 százalékkal bővült és június végén 11479,8 millió forintot tett ki. A hitelezési aktivitás a mérlegfőösszegnél nagyobb ütemben bővült, 2002 végéhez képest 17,5 százalékkal nőtt. Különösen a lakossági hitelezés nőtt, azon belül is elsősorban a lakáshitelek. Szepesi elmondta: júliusban a háztartások összes hitele átlépte a 2000 milliárd forintos határt, ebből a lakásfinanszírozási hitelek 1200 milliárd forintot tettek ki, miközben 2-3 éve még mindössze 200 milliárd forintos volt a lakossági hitelállomány. A hitelintézetek a bővülő mérlegfőösszeget egyre inkább külföldi forrásokból finanszírozzák. A lakossági betétek állománya alig bővült, szinte csak a kamatokkal gyarapodott.

Kiugró jövedelmezőség a pénzügyi vállalkozásoknál

Az első félévben kiemelkedően nőtt a lízing, faktoring és egyéb pénzügyi tevékenységet folytató pénzügyi vállalkozások aktivitása, jövedelmezőségük extrém magas volt - mondta Szepesi. A szektor mérlegfőösszege egy év alatt 53,5 százalékkal, a tavaly év végihez képest 25,7 százalékkal nőtt és június végén mintegy 1500 milliárd forintot tett ki. A tevékenység dinamikus bővülésében a gépjárművek lízingelése, illetve a gépjármű kölcsönök nyújtották a fő szerepet.

A pénzügyi vállalkozások az első félévben 22,3 milliárd forint adózás előtti profitot könyveltek el, csaknem dupláját a tavaly hat havinak. A szektor jövedelmezőségi mutatói igen magasak, a hitelintézeti szektoréhoz képest is. Az első félévi annualizált eszközarányos jövedelmezőség (ROA) 4,74 százalék, a tőkearányos jövedelmezőség (ROE) 41,47 százalék volt. 2003 június végén a 193 pénzügyi vállalkozás közül 19 cég saját tőkéje nem érte el az előírt 50 millió forintos minimum összeget, közülük ötnek a jegyzett tőkéhez mért kétharmados arányt sem. A felügyelet kezdeményezte a tőkehelyzet rendezését az érintett cégeknél.

A szektor koncentrációja igen magas. A 20 legnagyobb pénzügyi vállalkozás mérlegfőösszeg 71,8 százalékával rendelkezett. A piaci részesedés szempontjából a banki tulajdonú vállalkozások játszották a meghatározó szerepet.