Ágnes
-1 °C
2 °C

Vesztett az OTP Albániában

2003.12.18. 10:38
Az OTP versenytársa, a Raiffeisen trükkös ajánlatot adott az albán kormánynak: tiszta készpénzes ügylet helyett egy koszovói bankját is apportálná. Az osztrákok nyertek, az OTP akár jogi lépéseket is tehet.
Tegnap délelőtt 9-kor volt a beadási határidő; információink szerint a Raiffeisen késve érkezett, ami a későbbiekben problémákat is fölvethet. Ennél nagyobb gond, hogy az albán kormány kormány privatizációs tenderkiírása készpénzes értékesítést tartalmazott, és míg az OTP ennek megfelelően készpénzes ajánlatot tett az Albán Takarékpénztár száz százalékára, a Raiffeisen a pályázati kiírással ellentétes, kombinált ajánlatot nyújtott be.

Új feltételek

Ez az OTP-nél jelentősen alacsonyabb készpénzrész mellett a Raiffeisen Bank tulajdonában lévő, egyik koszovói bank apportjáról szól, ami legalábbis megnehezíti az ajánlatok összevetését. Az ajánlatok a Napi Gazdaság mai számában ma közölt 100-150 millió eurós elemzői becslés alsó széle körül érkeztek, de a pályázati kiírásnak megfelelően természetesen dollárban, és nem uniós devizában.

Az albán kormány által már elfogadott Raiffeisen-ajánlatban a hitelintézet a 95 millió dollár kifizetése mellett azt is vállalta, hogy az Albán Takarékpénztárhoz kapcsolná a 31 millió dollárra becsült koszovói részlegét. A Napi Online információi szerint az OTP teljes egészében készpénzes ajánlata jelentősen meghaladja a Raiffeisen-ajánlat 95 millió dollárra rúgó készpénzes részét, ám a magyar tőzsdei cég értékarányos árat ajánlott az albán bankért. A benyújtott ajánlatok után az albán kormányzat néhány módosításra kérte a két bankot, erre azonban csak az osztrákok voltak hajlandóak.

Bírósághoz fordul az OTP

Az albán kormány ragaszkodott az általa készített szerződéstervezethez, amely információink szerint jelentősen eltért a nemzetközi gyakorlattól, ezért az OTP saját, a nemzetközi akvizíciós gyakorlatnak megfelelő szerződéstervezetet készített. Így tett a Raiffeisen is, ám a jelek szerint később mégis beadta a derekát.

Wolf László, az OTP Bank akvizíciókért felelős vezérigazgató-helyettese a Napi Online-nak elmondta, hogy az OTP Bank a pályázati kiírással és a nemzetközi üzleti normákkal ellentétesnek tartja az albán pénzügyminisztérium Raiffeisen Bankot nyertesnek nyilvánító döntését. Az OTP jogi tanácsadók bevonásával vizsgálja a privatizációs tender érvényességét, és nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a bankot ért kár megtérítése érdekében esetleg bírósághoz fordul. Az OTP ajánlata 119 millió dollárról szólt.