Koronavírus adatok

2022. jan. 17.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Piroska
-3 °C
5 °C

Nem lesz könnyű évük a bankoknak

2008.01.24. 14:34
A Bankszövetség főtitkára szerint nem várható semmilyen drámai fejlemény az idén a devizahitelezésben, a világgazdaságban tapasztalható pénzügyi válságjelenségek ellenére a magyar bankrendszer stabil.

A hitelezés szempontjából is fontos a forint árfolyamának alakulása, nem számolok a forint tartós gyengülésével - jelentette ki Nyers Rezső, a Bankszövetség főtitkára a Hitelgarancia Zrt. sajtótájékoztatóján. Úgy vélte, hogy a lakossági hitelezés összességében az idén veszít lendületéből, ez azonban nem a forint esetleges árfolyamváltozása miatt áll elő, hanem a lakosság jövedelmi helyzetében bekövetkezett változások hatására. A hitelintézetek közötti éles verseny miatt a betéti és hitelkamatok közötti rés szűkülni fog, ami kedvező a lakosság és a kisvállalkozások szemszögéből.

Az elmúlt években a bankok hitelezésének mozgatórugóját két szektor, a lakossági és a kis- és középvállalkozói ügyfélkör jelentette. A vállalati hitelezésben a kis- és középvállalkozások finanszírozása egyre jelentősebbé vált az elmúlt 6-7 évben, olyannyira, hogy a kis és közepes cégeknek adott hitelek összege nagyjából megtízszereződött.

Nem lesz sétagalopp

Nyers szerint a magyarországi bankrendszer számára 2008 a nemzetközi fejlemények miatt nem lesz könnyű év, ezért is nagy jelentősége van annak, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete a közelmúltan a bankokkal szemben támasztott kockázatkezelési követelményekkel egyenértékűnek minősítette a Hitelgarancia Zrt. kockázatkezelési gyakorlatát. A határozat azt eredményezi, hogy lényegesen csökken a bankok tőketartalékolási kötelezettsége, a Hitelgarancia Zrt. (Hg) kezességével nyújtott hitelek esetében.

Ahhoz, hogy a lakosság által felvett devizakölcsönök esetében a havi törlesztő részletek jelentősen megemelkedjenek az kellene, hogy hosszabb távon nagymértékben leértékelődjön a forint az euróhoz, illetve a svájci frankhoz viszonyítva. Nyers azonban úgy vélte, nem kell számítani jelentős gyengülésre, előfordulhat az, hogy a piacon kisebb-nagyobb árfolyammozgás bekövetkezik, azonban az elmúlt 9-10 év alatt a forint hosszabb távon is stabilitást mutatott, és csak egy olyan nap volt, amikor az árfolyam átlépett a beavatkozási sáv gyenge oldalára.

A Bankszövetség elnöke szerint az is kedvező, hogy a bankoknál nyilvántartott vállalati és lakossági hitelek minősége gyakorlatilag nem változott. Érdekes azonban, hogy míg hat évvel ezelőtt a bankok által nyújtott hitelösszeg a banki betétek hozzávetőleg 80 százalékára rúgott, napjainkban a bankok hitelállománya mintegy 150 százaléka a banki betétállománynak, vagyis a hitelezés jó részt külső forrásból valósul meg, ami a hitelintézetek számára is egyre drágul.  • Vennék
  • Hírek