Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szigorúbb feltételekkel adnak majd hitelt a bankok

2008.09.10. 11:08
A Magyar Nemzeti Bank közzétette legújabb hitelezési felmérésének részletes eredményeit. A jelentés szerint az elõzõ félévben a magyar bankok a korábbiakhoz képest mérsékeltebben enyhítették háztartási hitelezési feltételeiket, míg a vállalati szektorban továbbra is a szigorítás volt a jellemzõ. 2008 második felében már a háztartási piacon is szigorítás várható.

A háztartási hitelezéssel kapcsolatban a felmérés megállapítja, a bankok hitelezési hajlandósága a lakáscélú és a fogyasztási hitelpiacon tovább növekedett 2008 elsõ félévében. Az értékesítésben, a hitelek új hitellel való kiváltásában az elmúlt félévben is tovább erõsödött az ügynökök szerepe. Az árjellegû feltételek (díjak, forrásköltség feletti felár) tovább enyhültek.

Bár a hitelkamatok emelkedtek, de nem olyan mértékben, mint a forrásköltségek növekedése. Néhány bank a nem árjellegû hitelezési feltételeit igyekezett szigorítani, de összességében a piacon, bár mérsékelten, de enyhítés történt. Bár a bankszektorban tapasztalható erõs verseny továbbra is enyhítésre ösztönözne, a bankok szigorítási lépéseket terveznek az év második félévében, fõleg a források drágulása és rövidülése, illetve az ügyfelek hitelképességének romlása miatt. A 2008 második negyedévi forinterõsödés nem térítette el a háztartásokat a devizahitelektõl, ugyanakkor növelte a gyengébb árfolyamon felvett devizahitelek elõtörlesztését.

A hazai háztartási hitelezésben elõrejelzett szigorításhoz hasonló tendenciák már korábban érzékelhetõk voltak a külföldi hitelezési felmérésekben. Az eurózónában, az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Lengyelországban, illetve Litvániában egyértelmûen a háztartási hitelezés szigorításáról számoltak be.

A vállalati hitelpiacon a hitelezési hajlandóság nem növekszik, sõt van olyan intézmény, amely a vállalati hitelezési aktivitás visszafogásáról számolt be. A bankok a kis- és mikrovállalati, illetve a középvállalati szektort kockázatosabbnak ítélték, mint a nagyvállalatokat és az üzleti célú ingatlanprojektek közül a jó minõségûeket.

A 2008 második negyedévi forinterõsödés miatt a forinthitelekben az elõzõ félévhez képest nagyobb keresletnövekedést érzékeltek a válaszadó intézmények. A bankok az elõzõ félévhez hasonlóan szigorították hitelezési feltételeiket (az alkalmazott kamatfelárakban) a kedvezõtlen gazdasági kilátások, az (elsõsorban az építõiparban tapasztalható) iparág-specifikus problémák, a csökkenõ kockázati tolerancia és a likviditási helyzet romlása miatt.

A válaszadók a hitel-visszafizetési arány kismértékû romlását tapasztalták 2008 elsõ félévében a kis- és mikrovállalati körben, és a bankok többsége szerint ez a trend folytatódni fog a következõ félévben is. A vállalati szegmensre vonatkozó hazai eredmények hasonlóak a külföldi jegybankok felméréseibe jelzett szigorítási tendenciákhoz.