Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Szigorúbb feltételekkel adnak majd hitelt a bankok

2008.09.10. 11:08
A Magyar Nemzeti Bank közzétette legújabb hitelezési felmérésének részletes eredményeit. A jelentés szerint az elõzõ félévben a magyar bankok a korábbiakhoz képest mérsékeltebben enyhítették háztartási hitelezési feltételeiket, míg a vállalati szektorban továbbra is a szigorítás volt a jellemzõ. 2008 második felében már a háztartási piacon is szigorítás várható.

A háztartási hitelezéssel kapcsolatban a felmérés megállapítja, a bankok hitelezési hajlandósága a lakáscélú és a fogyasztási hitelpiacon tovább növekedett 2008 elsõ félévében. Az értékesítésben, a hitelek új hitellel való kiváltásában az elmúlt félévben is tovább erõsödött az ügynökök szerepe. Az árjellegû feltételek (díjak, forrásköltség feletti felár) tovább enyhültek.

Bár a hitelkamatok emelkedtek, de nem olyan mértékben, mint a forrásköltségek növekedése. Néhány bank a nem árjellegû hitelezési feltételeit igyekezett szigorítani, de összességében a piacon, bár mérsékelten, de enyhítés történt. Bár a bankszektorban tapasztalható erõs verseny továbbra is enyhítésre ösztönözne, a bankok szigorítási lépéseket terveznek az év második félévében, fõleg a források drágulása és rövidülése, illetve az ügyfelek hitelképességének romlása miatt. A 2008 második negyedévi forinterõsödés nem térítette el a háztartásokat a devizahitelektõl, ugyanakkor növelte a gyengébb árfolyamon felvett devizahitelek elõtörlesztését.

A hazai háztartási hitelezésben elõrejelzett szigorításhoz hasonló tendenciák már korábban érzékelhetõk voltak a külföldi hitelezési felmérésekben. Az eurózónában, az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Lengyelországban, illetve Litvániában egyértelmûen a háztartási hitelezés szigorításáról számoltak be.

A vállalati hitelpiacon a hitelezési hajlandóság nem növekszik, sõt van olyan intézmény, amely a vállalati hitelezési aktivitás visszafogásáról számolt be. A bankok a kis- és mikrovállalati, illetve a középvállalati szektort kockázatosabbnak ítélték, mint a nagyvállalatokat és az üzleti célú ingatlanprojektek közül a jó minõségûeket.

A 2008 második negyedévi forinterõsödés miatt a forinthitelekben az elõzõ félévhez képest nagyobb keresletnövekedést érzékeltek a válaszadó intézmények. A bankok az elõzõ félévhez hasonlóan szigorították hitelezési feltételeiket (az alkalmazott kamatfelárakban) a kedvezõtlen gazdasági kilátások, az (elsõsorban az építõiparban tapasztalható) iparág-specifikus problémák, a csökkenõ kockázati tolerancia és a likviditási helyzet romlása miatt.

A válaszadók a hitel-visszafizetési arány kismértékû romlását tapasztalták 2008 elsõ félévében a kis- és mikrovállalati körben, és a bankok többsége szerint ez a trend folytatódni fog a következõ félévben is. A vállalati szegmensre vonatkozó hazai eredmények hasonlóak a külföldi jegybankok felméréseibe jelzett szigorítási tendenciákhoz.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!