Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Adél
-3 °C
5 °C

Mégis lehet pénz a balatoni borra

2007.11.09. 12:32
Úgy tűnik, mégsem esik el az ország hat borvidéke attól, hogy uniós támogatást kapjon a következő két évben borturisztikai célokra. A már megjelent pályázatok szerint a Balaton térségében ugyan nem támogatták volna a borászatot, de ez a kiírás hamarosan megváltozhat – a régió legalábbis várhatóan ezt kéri a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől.

Úgy tűnik, sikerrel jártak a balatoni borászok, nem marad ki az ország hat borvidéke a következő években az európai uniós fejlesztési támogatásokból. Az októberben megjelent európai uniós pályázatok szerint a balatoni régióban – ezt a három dunántúli régióból a Balaton-törvény alapján kivett 164 település alkotja – nem lehetett volna borturisztikai célokra pályázni.

Holott ebben a térségben van a Badacsony, a Somló, Balatonmelléke, Balatonboglár, Balatonfüred-Csopak és a Balatonfelvidéki borvidék, és ezeken olyan ismert borászok és borászatok dolgoznak, mint Szeremley Huba, Légi Ottó, a Figula Pincészet, a Jásdi Pince vagy a Bazaltbor (korábbi Laposa Családi Pincészet). A balatoni borászok több fórumon tiltakoztak a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által kiírt pályázat ellen, amelyet a Balaton Fejlesztési Tanács – amely stratégiai céljai között szerepel a szőlészeti-borászati ágazat fejlesztése – azzal indokolt, hogy az elmúlt években a balatoni borászat több mint 400 millió forintos támogatást kapott, valamint azzal, hogy a borászok nem képesek összefogni, régiós szintű projekteket csinálni.

A borászok tiltakozása, amely részeként a csopaki Jásdi István például levélben kérte Bajnai Gordont, az NFÜ-t is vezető területfejlesztési minisztert, hogy függessze fel a balatoni pályázatokat, végül sikerrel járt. Bár Jásdi az NFÜ-től egy hónap után sem kapott választ a levelére, a térségi fejlesztési tanács a korábban ellenállás után most már nem zárkózik el a borászok támogatásától. Jásdi szerint a BFT nem akar belemenni indokolatlan háborúskodásba, és nemigen tudta megvédeni korábbi érveit sem, például az ország más területeiről sem tudtak említeni regionális szintű, komplex fejlesztési terveket.

Még októberben megkezdődött az a folyamat, amely végén a Balaton Fejlesztési Tanács elé visszük az ügyet – mondta az Index kérdésére Fekete-Páris Judit, a tanács tevékenységéhez kapcsolódó szakmai háttérmunkát végző Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség Kht. gazdasági igazgatója. A döntés-előkészítési folyamat részeként jövő csütörtökön egyeztetést tartanak nagyjából tucatnyi borásszal a badacsonyi Szőlészeti Borászati Kutatóintézetben. Az erre elhívott borászoktól azt kérték, készítsenek rövid összefoglalót a tervezett fejlesztésekről.

Jásdi István szerint az, hogy nagyjából tucatnyi olyan borász van, aki részt vesz az egyeztetésen, jelzi: van igény a borászati támogatásra a térségben. Többre várhatóan nem is nagyon lesz pénz a következő két évben, tette hozzá.

A jövő heti konzultációt követően a Balaton Fejlesztési Tanácsnak kell kérnie a NFÜ-től, hogy módosítsa a kiírt pályázatokat. "Miért ne bírálnák el pozitívan?" – fogalmazott Fekete-Páris arra a kérdésünkre, mi lesz a borászok kezdeményezésével. Úgy tudjuk, ha időben megszületi a regionális fejlesztési tanács döntése, még idén megjelenhetnek az átírt pályázatok.  • Vennék
  • Hírek