Valér
4 °C
8 °C

A benzinár közelít a 260 forinthoz

2005.04.07. 13:26
Újabb hét forinttal emeli a Mol a benzin, és öt forinttal a dízel árát. Az olajtársaság ráadásul újabb emelést ígér, ha nem csökken a kőolaj ára. A gazdasági miniszter egyeztetéseket kezdeményezett a társasággal az árakról.
Szombat hajnaltól újabb hét forinttal emeli a Mol a benzin, és öt forinttal a dízel árát. Ezzel egy héten belül 14 forinttal drágul a benzin, és 11 forinttal a dízel. A 95-ös benzin literje 258,5 forintba kerül, a 98-asért 267,5 forintot kell fizetni, a dízelért pedig 252 forintot. A dízel ára egy hónap alatt 24 forinttal emelkedett, a benzin pedig az év eleje óta majdnem 40 forinttal drágult.

A gazdasági és közlekedési miniszter egyeztetéseket kezdeményezett az olajipari ágazat szereplőivel, elsősorban a Mollal arról, hogyan lehetne enyhíteni a piaci mozgások Magyarországra gyakorolt hatását - jelentette be a kormányszóvivő. A kormány két dolgot tehet: a Gazdasági Versenyhivatal megvizsgálhatja, szabályos-e az olajipari vállalat árképzése (ezt eddig rendben találták), illetve visszatéríthetik az adó egy részét.

Begyűrűzik

Ebben az évben soha nem látott mértékben emelkedett a kőolaj világpiaci ára - indokolja az emelést az olajipari társaság. Az áremelkedés oka, hogy a kőolaj-kitermelést rövidtávon nem lehet olyan mértékben növelni, mint amilyen mértékben a felhasználás növekszik. Az elmúlt hónapokban a kőolaj hordónkénti ára 16 dollárral, vagyis 40 százalékkal növekedett, így ma már hordónként több mint 50 dollárba kerül. A Mol szerint ilyen magas árra nem volt példa az elmúlt években.

Ugyanebben az időszakban a motorbenzin jegyzésára 60, a gázolajé pedig 40 százalékkal emelkedett. Az olajtársaság szerint különösen az elmúlt egy hónapban volt erős a drágulás, a benzin ára 35 százalékkal, a dízelé 15 százalékkal nőtt. Mindkét termék ára rekordszintet ért el. Az olajtermékek drágulásának az oka, hogy az erőteljesen növekvő fogyasztáshoz képest a finomítók kibocsátó képessége korlátozott. A másik ok, hogy a legfőbb felhasználói térségekben alacsonyak a készletek.

A Mol tájékoztatása szerint a jelenlegi világpiaci árak a benzinnél 20 forint, a dízelnél 12 forintos áremelés indokolnának. A társaság azonban úgy látja, hogy az nemzetközi árszintnek az azonnali megjelenítése a magyarországi piacon kedvezőtlenül befolyásolná a fogyasztást. Éppen ezért csak fokozatosan akarják bevezetni a világpiaci árakat, ha tartósan magas marad a kőolaj ára.

Inflációs hatás

A Reuters által megkérdezett elemzők szerint ennek inflációs hatásai óvatosabb kamatcsökkentési politikára késztethetik a jegybankot - írja a távirati iroda. Az áremelés közvetlen hatása az inflációra 0,5 százalékpontos, de további 0,1-0,2 százalékpont közvetett hatás később jelentkezhet - mondta Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője.