Szabolcs
20 °C
35 °C

Újra csökkenhet a benzinár

2008.07.28. 07:34
Érdemes kivárni még az autók megtankolásával, ugyanis a piaci folyamatok tükrében valószínűleg szerdán újra lefelé mozdul majd a benzin ára, és a gázolaj esetében is megvan az esélye a további csökkenésnek.

Nem állt meg a nyersolaj árfolyamának esése a múlt héten sem, pénteken délután a WTI típusú olaj szeptemberi szállítású határidős ára 123 dollárnál állt, ami több mint 5 százalékos csökkenést jelent az egy héttel korábbi értékéhez képest. Emellett a finomított termékek nemzetközi jegyzésárai is nagymértékben visszaestek.

Dollárban mérve a benzin ára 8,2, a gázolajé pedig 4,6 százalékot zuhant, amit azonban sajnálatos módon a forint kismértékű gyengülése némileg erodált. Mint ismeretes, július közepén még 144 forintot kellett adni a bankközi piacon egy dollárért, ám a jegyzés múlt péntek este már 148-nál állt.

Összességében tehát forintban mérve a nemzetközi piacon a benzin jegyzésára 5,7 százalékos esést mutatott pénteken délután, a gázolaj esetében pedig csak 2 százalékos volt a csökkenés.

A portfolio.hu véleménye szerint az elmúlt hetek hektikus olaj- és olajtermék, valamint forint és dollár árfolyam mozgások hatásait a Mol nem követte le teljes mértékben a hazai üzemanyagárakkal, ezért igen nehéz megjósolni, hogy mihez kezd most az olajtársaság a kereskedelmi árakkal. Laptársunk szerint ugyanakkor az elmúlt héten látott tendenciák elég jelentősek ahhoz, hogy a múlt heti 5-5 forintos csökkentés után hétfőn újra az üzemanyagárak mérsékléséről döntsön a Mol. A benzin esetében 4-5 forintos csökkentés is elképzelhető, míg a gázolaj ára várhatóan csak kis mértékben csúszik lefelé. Így vagy úgy, de a benzin és a gázolaj ára közötti jelentős különbség a nemzetközi folyamatok következtében várhatóan hosszú távon is fennmarad.