Kinga, Kincső
15 °C
31 °C

Egyre többen olajárcsökkenést várnak

2008.07.15. 17:13
Az 1979-80-as szintekhez közelít a világ (GDP-hez mért) olajszámlája: akkor nagy zuhanás jött az olajárban, most nagyobbat és gyorsabbat várnak. Az USA már kevesebbet vásárol.

Rontotta az európai olajipari részvények súlyozására adott ajánlását kedden az egyik vezető londoni befektetési csoport, amely szerint a jelenlegi árszintekről jövőre csaknem 40 dollárral esni fog az átlagos olajár. A Lehman Brothers londoni befektetési részlege által befektetési alapoknak kiadott heti portfolió-összetételi ajánlatok keddi összeállítása az eddigi túlsúlyozottról semlegesre javasolja csökkenteni az európai olajszektort a portfoliókon belül.

A Lehman londoni elemzőinek megfogalmazása szerint "eljött az ideje a kitettség csökkentésének" az európai olajipari részvényekben, és az átvonulásnak olyan szektorokba, amelyek a legnagyobb valószínűséggel nyernek a majdani piaci felfutásból. A ház legfőképp a biztosítási papírok súlyozásának növelését javasolja az alapkezelőknek. Az indoklás szerint a cég azzal számol, hogy a jelenlegi árszint most már közvetlenül befolyásolja a keresletet.

Az USA már visszavett

Az amerikai olajimport mennyisége a májussal zárult három hónapban 19 százalékkal csökkent; az azóta eltelt időszakban az olajárak 33 százalékkal emelkedtek tovább, áll az elemzésben. A Lehman Brothers szerint jóllehet a kínai kereslet továbbra is erőteljes, az Egyesült Államok azonban háromszor annyi olajat importál, mint Kína.

A magas árszint negatív keresleti hatása most már kezd hasonlatossá válni az 1980-as évek elején tapasztalthoz. Az elemzés szerint 1980-ban a világgazdaság által megtermelt GDP-érték 6,6 százalékát tette ki a globális olajszámla, ami a jelenlegi fogyasztási szinten ismét a világszintű GDP 7 százalékához közelít. Amikor az 1979-1983 közötti időszakban erre a szintre emelkedett a GDP-arányos globális olajimport-költség, azt addig példátlan keresletcsökkenés kísérte, és jóllehet az árszint nem omlott össze, az 1980-as 36 dolláros éves átlagról 1983-ra 29 dolláros éves átlagra süllyedt.

2009 végére 90 dollár alatt lesz az ár

A Lehman Brothers ezúttal arányaiban még nagyobb és gyorsabb árcsökkenésre számít: keddi londoni előrejelzése szerint az idei harmadik negyedévre várt 130 dolláros hordónkénti átlag után 2009 egészében 93 dolláros átlagos olajár várható.

A londoni elemzői közösségben egyre több olyan szakértői vélemény hallható, amelyek szerint az olajár - éppen az általa okozott gazdasági és keresleti gyengülés miatt - most már hamarosan lefelé indul. A Centre for Economics and Business Research (CEBR) - a City egyik vezető, nem befektetési banki jellegű londoni gazdaságelemző és előrejelző intézete - legújabb negyedéves világgazdasági jelentésében azt jósolta, hogy 2009-ben a kínai GDP-növekedés az eddigi, 10 százalék feletti éves ütemekről 7,4 százalékra lassul, ahogy az idei nyári olimpiai játékok után a kínai kormány visszafogja az állami költekezést, és figyelmét az infláció megfékezésére fordítja.

A CEBR szerint ehhez járul, hogy az amerikai gazdaság 2008-ban és 2009-ben "gyakorlatilag nem fog növekedni": a ház az idei évre 0,6 százalékos, jövőre 0,7 százalékos egész éves amerikai GDP-reálnövekedéssel számol, és csak 2010-től vár élénkülést. Mindez hűteni fogja valamelyest az energiahordozó- és nyersanyagpiacokat, és megvan a lehetőség arra, hogy az olajárak 2009 végéig akár 74 dollárig is csökkenjenek a CEBR előrejelzése szerint.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb, szintén nem befektetési banki jellegű gazdasági előrejelző háza - által múlt héten Londonban közzétett éves nyersanyagár-prognózisban is az állt, hogy jóllehet a harmadik negyedévi globális olajár-átlag még 140 dollár lesz, innentől azonban a cég már lefelé induló korrekciót vár, ahogy a globális kereslet gyengülése mind egyértelműbbé válik. Az OECD-térség keresletének csökkenése már nyilvánvaló, és miután számos ázsiai ország a második negyedévben csökkentette a kiskereskedelmi üzemanyagárak támogatását, ennek hatása várhatóan még az idén visszafogja az ázsiai keresletet is, állt az EIU londoni előrejelzésében. A cég által kidolgozott nyersolajár-index - amely az 1990-es 100-as bázison mérve jelenleg 538,7 százalékon jár - az új prognózis szerint 2009-ben 8,5 százalékkal csökkenni fog.