Oszkár
20 °C
29 °C

Élelmiszer- és energiaárak a G8 csúcson

2008.07.07. 18:20
Klímavédelem, élelmiszerárak és éhezés, energiaárak és spekuláció is szerepel a hét legfejlettebb ipari állam és Oroszország állam- és kormányfőinek csúcstalálkozójának napirendjén Japánban.

A nemzetközi közösségnek haladéktalanul tennie kell valamit, enyhíteni sok tízmillió ember szenvedését, akiket az élelmiszerek áremelkedése sújt, követelte a fejlett országok vezetőitől hétfőn az ENSZ főtitkára és a Világbank elnöke.

Megkezdődött hétfőn Japánban a hét legfejlettebb ipari állam és Oroszország állam- és kormányfőinek csúcstalálkozója. A nyolcak - az Egyesült Államok, Kanada, Japán, Oroszország, Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország és Németország - vezetői hét afrikai ország politikusaival tárgyaltak az értekezlet első napján a Hokkaido szigetén lévő Tojakóban. Az alapvető élelmiszerek árának emelkedése volt a hétfői megbeszélések fő témája. A vita alapját a Világbank jelentése adta, amely szerint az élelmiszerek drágulása miatt világszerte 105 millió ember kerülhet a szegénységi szint alá, közülük 30 millió Afrikában. A gabonafélék tavaly év eleje óta átlagosan több mint a kétszeresére drágultak, az áremelkedés 60 százaléka idén zajlott le. A Világbank szerint 10 milliárd dollárral kellene hirtelen támogatni a szükséget szenvedőket, élelmiszeradagok formájában és a termelés növelése végett.

Megállapították azt is, hogy az energia és az olajtermékek drágulása szintén visszaveti az élelmiszer-ellátást. A tanzániai államfő arról beszélt, hogy a termelőknek nem használ az élelmiszerek drágulása, mert nem tudnak többet vetni, miután a műtrágya két év alatt hatszorosára drágult.

Az olasz kormányfő, Silvio Berlusconi hétfőn intézkedéseket javasolt a nyolcak (G8) csúcsértekezletén az energiapiaci spekuláció letörésére. Szerinte a jelenlegi 5 százalékról jelentősen emelni kellene a határidős kötésekre letétbe helyezendő biztosíték összegét, az majd visszafogná a spekulációs kedvet. A német kancellár, Angela Merkel szerint is kérdés, mit kell tenni az árfelhajtó piaci spekuláció ellen, de ez csak az egyik kérdés, a másik az, miként lehetne pontosabban előre jelezni a keresletet és a kínálatot.

A német kormányfő szerint a termelő és a fogyasztó országok együttes felelőssége is fontos az energiafogyasztás ügyében. Erről is szó volt hétfőn az afrikai országok vezetőivel folytatott tanácskozáson - az OPEC-tag Nigéria és Algéria vezetőinek részvételével -, és szó lesz szerdán a kínai, az indiai, a brazíliai, a mexikói és a dél-afrikai kormány képviselőivel folytatandó tanácskozáson is.

Velük megbeszélik a világméretű klímavédelmi terveket is. Hétfőn az Európai Unió és a környezetvédő szervezetek ismét igyekeztek politikai nyomást gyakorolni az Egyesült Államokra, hogy egyezzen bele a szennyező gázok kibocsátásának 50 százalékos csökkentésébe az évszázad közepéig. Az amerikai elnök elutasít minden konkrét, számszerű kötelezettségvállalást addig, amíg a fejlődő országok elő nem állnak saját kötelezettségvállalásaikkal. A környezetvédő szervezetek attól tartanak, hogy a klímavédelem ügyében a mostani G8 is eredménytelenül fog végződni.