Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Minden nap olajárrekord

2008.07.04. 09:50

Az olajárlufi mindjárt kipukkad - írta a republikánus National Review 2004 októberében, az újság gazdasági szakírója alaposan okadatolt eszmefuttatásban bizonygatta, hogy az 50 dolláros árfolyam nem tartható, és hamarosan összeomlik, visszaáll a piaci fundamentumok által kijelölt huszonegynéhány dolláros szintre. Tíz hónappal később már 70 dollár volt egy hordó olaj, ekkor Steve Forbes, a Forbes magazin tulajdonos-főszerkesztője minősítette "óriási lufinak" az olajárszintet, és azt mondta hogy mindjárt akkora krach lesz belőle, amihez képest a dotkomcsőd szelíd pikniknek tűnhetett.

A nyersolaj árfolyama azóta is, öt éve töretlenül növekszik, 25 dollárról mára 140 dollár fölé kúszott a sweet crude hordónkénti ára, de a gazdasági szaksajtó világszerte azóta is kritikátlanul, papagájként szajkózza az olajipari lózungot, hogy csak tőzsdei lufiról van szó, a kereslet és a kínálat piaci fundamentumai nem támasztják alá az árszintet: ez a lufi előbb-utóbb ki fog pukkadni, és helyreáll a bőségesen rendelkezésre álló fosszilis energiahordozókra alapuló, korlátlan növekedésre berendezkedett globálkapitalista világrend.

Akkora krach lesz belőle, amihez képest a dotkomcsőd szelíd pikniknek tűnhet

A Nemzetközi Energiaügynökség szerencsére már felébredt, legfrissebb, júliusi jelentésében határozottan állást foglal a spekuláció-elmélet ellen. Ha valóban spekulációról volna szó, a magas olajár hatására a keresletnek vissza kellene esni: az emberek kevesebbet autóznának, fűtenének, mígnem a kínálati oldalon felesleg jelenne meg,  aztán a piac láthatatlan keze jól letörné az árszintet. A spekuláció csak akkor tarthatná huzamosan magasan az olaj árát, ha fizikai felhalmozással párosulna, ahogyan az a késői 1970-es években történt, mikor pánik-felhalmozás súlyosbította az ellátási zavarok miatt kitört olajválságot.

Az öt éve tartó állítólagos olajárlufi esetében azonban nincsen szó felhalmozásról, az országok olajtartalékai inkább csökkentek, mint nőttek. Ma már olajtársaságok és a Nemzetközi Energiaügynökség is osztja azt a korábban elhallgatott és szőnyeg alá söpört nézetet, miszerint fundamentális faktorok okozzák a válságot, a kitermelés nem tud lépést tartani a világgazdaság gyorsan növekvő olajéhségével, a gyorsan növekvő kereslet és a szűkülő kínálat tolja felfele az árakat. Az USA kormánya viszont inkább a spekulánsokat vádolja, és nagyszabású tőzsdefelügyeleti vizsgálatot kezdeményezett, "hogy a spekulánsok akciói ne büntesssék a benzinkutaknál az embereket".

A sötétben opciózó kockázatitőke-alapok, befektetési bankok és egyéb gyanús pénzügyi elemek kárhoztatása azért is vicces, mert ez a duma a nyugati világban hagyományosan baloldali világlátásból fakad, globalizációkritikus hippik szoktak az Egyesült Államokban ilyeneket mondani. Most viszont olyan technokrata, piacpárti, konzervatív körök karvalytőkéznek, szőnek összeesküvés-elméleteknek látszó vádakat a világgazdaságot tönkretévő brókervircsaftról, akiktől ez enyhén szólva furcsán hangzik: az amerikai kormány és az olajtermelő arabok.

Sötétben opciózó kockázatitőke-alapok, befektetési bankok és egyéb gyanús pénzügyi elemek

Az olajárlufiról és a spekulációs nyomásról szóló okfejtések közös vonása, hogy nem tudnak szembenézni azzal, hogy a korlátlanul hozzáférhető, olcsón kitermelhető olaj korszakának esetleg hamarabb lett vége, mint azt a fenntartható fejlődés helyett az olajbiznisz fenntartásában érintettek előrejelezték, a világ pedig becsszóra elhitte nekik. A lufitábor szerint ez a kellemetlen helyzet egyből megoldódna, ha a 200 dolláros olajárral riogató Goldman Sachs, a harmadik olajválságot emlegető és 1400 új atomerőművet javasló Nemzetközi Energiaügynökség, továbbá a fogyasztói társadalom összeomlásáról vizionáló olajhozamcsúcs-hívők végre befognák a szájukat.