Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Már 146 dollár felett az olaj ára

2008.07.03. 11:49
Újabb rekordszintet ért el az olajár, az orosz elnök, a volt Gazprom-vezér Dmitrij Medvegyev szerint pedig hamarosan 150 dollár fölé nő az ár. A múlt pénteken 141 dollár volt az új csúcs, ma már 146 dollár felett vagyunk.

Tovább növekszik a nyersolaj hordónkénti ára, Londonban már 146,34 dollárért adják – írja a BBC Online. Az olaj akkor ugrott meg 2,08 dollárral, miután az amerikai kormány bejelentette, hogy tartalékai a vártnál jobban estek az elmúlt héten.

Az OPEC vezetõje arra figyelmeztet, hogy az ár ma tovább nõhet, ha emelik az euró kamatát. Ez ugyanis tovább gyengítené a dollárt és az olaj árának növekedését okozná.

Elemzõk szerint a gyenge dollár, a részvénypiac esése, az egyre növekvõ igény és az utánpótlás miatt aggodalmak mind emelik az árat. Az sem segít, hogy az utóbbi idõben megnövekedett a feszültség az Egyesült Államok és Irán között.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök szerint hamarosan 150 dollár fölé elemkedik az olaj ára, ezt a jövõ heti G8 találkozót beharangozó beszédében mondta.