Holnaptól még drágább a gáz

2008.06.30. 07:41
A januári és az áprilisi emelés után idén július 1-jén harmadszor is drágul a gáz, miután az olajár sorozatban dönt rekordokat. A lakossági áremelés csaknem 10 százalékos lesz, de a támogatásban részesülőké a 15 százalékot is elérheti. Emelkedni fog a távhőszámla is. Októberben ismét áremelés jöhet, minden eddiginél nagyobb.

Kedden a lakossági földgáz 9,9 százalékkal drágul, az ipari és közüzemi fogyasztók ennél kisebb mértékben, átlagosan 7,7 százalékkal kapják drágábban a földgázt. A szociális gázártámogatásban részesülők - mivel annak összege nem követi a drágulás mértékét - gázáremelkedése ennél is magasabb, akár 15 százalék körüli is lehet.

Ez némi késéssel hatni fog a távfűtés és az elektromos energia árára is. A világpiaci tendenciák alapján ráadásul korántsem ért ezzel véget a drágulás, az év hátralévő hónapjaiban ennél is drasztikusabb áremeléssel számolhatunk. A gázáremelés mértéke ugyanis idén már másodszor maradt el a Magyar Energia Hivatal javaslatától, ami azt vetíti előre, hogy az év hátralévő időszakában még egy jelentősebb áremelésre kell számítani - ez a fűtési idény kezdetére tehető.

A tavaly decemberben még köbméterenként 101 forint lakossági átlagár az időközbeni háromszori drágulás miatt holnaptól 123,2 forintra emelkedik. Ez a szaktárca számítása szerint egy átlagos (1660 köbméteres éves fogyasztású), ártámogatásban nem részesülő családnak havonta 1540 forintos többletkiadást jelent.

Viszont a szubvenció változatlanul hagyása miatt éppen a legrászorultabbak járnak rosszul, mert ebben a kategóriában 11,4-15,4 százalék közötti áremelést mutat majd a számla. A nettó havi jövedelem alapján számolt dotálás valamilyen formájában - az áprilisi adatok szerint - összesen egymillió-hatszázhatvankétezer háztartás részesült, ez a gázt fogyasztó háztartások körülbelül 60 százaléka.

A távfűtés árára várható hatás pedig azt jelenti, hogy egyszázalékos gázáremelés 0,65 százalékos díjnövekedést jelent. A távfűtő vállalatok emiatt augusztustól mintegy 5-6 százalékkal lesznek kénytelenek növelni a távhő és meleg víz árát, ami a szeptemberi számlákban jelenik meg először. A villamos energia ára is hasonló módon növekszik.

A távfűtéses lakásban élőknek az jelenthet némi reményt a költségek mérséklésére, hogy a múlt héten tárgyalt az MSZP-frakció a távfűtés-támogatásról, miközben a Fidesz az áfát csökkentené. Az valószínűsíthető, hogy áfacsökkentés nem lesz, mert nem támogatja a kormány, helyette a fűtési szezontól valamilyen - most még ismeretlen rendszerű és mértékű - ártámogatási szisztémát vezethetnek be, ami 2010-ig marad érvényben, ezt követően szociális alapú ártámogatás lépne életbe.  • Tippek
  • Árfolyam