Ágnes
-1 °C
2 °C

Gázáremelés: 9,9 százalékkal fizet többet a lakosság

2008.05.30. 20:12
Július elsejétől drágul a gáz, és már azt is tudni, hogy mennyivel. Az áremelést a nemzetközi piac folyamatosan emelkedő kőolajárai indokolják.

A közüzemi lakossági földgáz ára átlagosan 9,9 százalékkal emelkednek 2008. július 1-től, a közüzemi végfelhasználói átlagár 7,7 százalékkal nő, derül ki a gazdasági tárca pénteki közleményéből. Azt már korábban is tudni lehetett, hogy júliustól drágul a gáz, de az emelés mértékéről ma közölt pontos adatot a minisztérium.

A változást elsősorban a nemzetközi piac folyamatosan emelkedő kőolajárai indokolják. "A földgáz importárát a kőolajtermékek, végső soron a kőolaj ára határozza meg. Az elmúlt időszakban a kőolajárak ismét tovább emelkedtek; míg 2007. október elején 80 USD körül volt egy hordó kőolaj ára, addig napjainkra ez 130 USD fölé emelkedett, ami több mint 60%-os áremelkedést jelent" - áll a közleményben.

Mivel az itthon felhasznált földgáz 80 százaléka importból származik, "közgazdasági szükségszerűség az importárak figyelembevétele a hazai árszabályozásban". A július 1-jei emelés egy átlagos (1660 m3 éves fogyasztású), ártámogatást igénybe nem vevő háztartásnak havonta mintegy 1540 forintos többletkiadást jelent.

A Magyar Energia Hivatal 2008-ra vonatkozó tervei szerint október 1-jén még lesz egy gázáremelés. Idén a lakossági gázárak várhatóan 25-30 százalékkal emelkednek összességében, ez alig alacsonyabb a 2007. évi 35 százalékos növekedésnél. A nem lakossági földgázáraknál összességében 20 százalék körüli éves átlagos drágulás várható, közölte áprilisban a GKI Energiakutató Kft.

Az áram áráról a mostani gázáremelési adatok ismeretében döntenek várhatóan a következő hetekben. A legutóbbi hírek szerint a lakosságot is kiszolgáló, úgynevezett egyetemes fogyasztók közül három szeretné az áram árát emelni a gáz árának növekedése miatt.