Ödön
1 °C
11 °C

Idén 30 százalékkal is drágulhat a gáz

2008.04.24. 15:22
Az idén a lakossági gázárak a várható tarifaemelésekkel együtt 25-30 százalékkal emelkednek, ami alig alacsonyabb a 2007. évi 35 százalékos növekedésnél. A nem lakossági földgázáraknál összességében 20 százalék körüli éves átlagos drágulás várható – közölte a GKI Energiakutató Kft. csütörtökön. Komoly probléma, hogy az 1,3 százalékos GDP-növekedés 2,1 százalékos energiafelhasználás-növekedéssel járt együtt.

A GKI Energiakutató tanulmánya szerint a magyar termékárak emelkedését a dollár várható gyengülése tompítja, így a benzin áránál 10 százalék feletti, a gázolajénál 20 százalék körüli éves átlagos áremelkedés várható. A földgáz magyarországi árváltozását az importárak, az árfolyam és a politika befolyásolja. A várható 30-40 százalék körüli importár-emelkedést a dollár gyengülése 15-25 százalékos emelkedésre mérsékli.

A GKI szerint, ha nem számolunk a teljes gázszolgáltatás költségének emelkedésével, akkor ekkora emelés szükséges ahhoz, hogy a magyar gázárak ne maradjanak el lényegesen a nemzetközi tendenciáktól. Az év eleji és az április eleji áremelés eddig mintegy 11 százalékot jelentett a gáz, és összesen 13 százalék körüli emelkedést az egész gázszolgáltatás szintjén. Így az év második felében várhatóan szükséges lesz megismételni az első féléves emelési mértékeket.

A drágulásnál is drágább lett

A fenti emelések a lakosság szintjén még jelentősebbek, mivel az év elején tovább szigorodott a gázártámogatási rendszer, amely a támogatottak köréből, vagy a támogatható mennyiség mértékéből kikerülőknél további áremelkedést okozott.

A tanulmány szerint a GKI 2008-ra a földgázfelhasználás kisebb növekedésére számít, elsősorban amiatt, hogy az első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva, időjárási okok miatt a felhasználás nagyobb volt. A kutatók a további hónapokra, átlagos időjárást feltételezve, a lakossági fogyasztásnál stagnálásra, esetleg kisebb csökkenésre számítanak, míg a villamosenergia-termelési célú felhasználásnál 4 százalék körüli éves növekedést feltételeznek.

Az idei év rendkívül fontos a gázszektor jövőbeli helyzetének alakulása szempontjából. Várhatóan az új gáztörvény elfogadására még az idén sor kerül és talán jövő év elejétől-közepétől teljesen megnyílik a piac. A piacnyitástól lényeges, érdemi változást a GKI nem vár a verseny tekintetében, mivel a nagykereskedelem és régiós szinten a kiskereskedelem is rendkívüli módon koncentrált.

Jelentős drágulást hoz a piacnyitás

Ugyanakkor a gázpiac megnyitásával jelentős áremelést valószínűsít a GKI, mivel jelenleg a világpiaci költségek és a magyar fogyasztói ár között számottevő különbség van. Ezen túlmenően a kormányzatnak növekvő az adóssága a nagykereskedővel szemben, a nem teljes mértékben érvényesített áremelések miatt.

A GKI emlékeztet arra, hogy a 2007. évi energiaszükséglet összességében csökkent, a 2006. évi 1.152 petajoule-ról (pj) 1.020 pj-re. A nem termelő szféra energiafelhasználása több mint 3 százalékkal, ezen belül különösen a lakossági energiafogyasztás esett vissza látványosan. A lakossági energiafogyasztás erőteljes mérséklődése mögött – például a lakossági gázfogyasztás 2007-ben mintegy 0,5 milliárd köbméterrel volt kevesebb, mint az előző évben – a földgázárak jelentős emelkedése és a földgáz támogatási rendszer radikális átalakítása is fontos alakító tényezőként említhető.

Bizonytalan olajár

Az elemzés szerint a kőolajár körüli bizonytalanságok tovább erősödtek és a 2008 első negyedéves hordónkénti 95 dollárra tehető átlagár az év hátralévő részében aligha csökken érdemlegesen. A 2008 áprilisi prognózisok már 105 dolláros éves átlagárakat valószínűsítenek. Az energiahordozók 2008. évi eddigi és az év hátralévő részében várható áremelkedése tehát nemcsak közvetlenül nehezíti és lassítja a magyar infláció kívánatos mérséklését, de a termékek és szolgáltatások költségeit is növeli, közvetetten tehát erős inflációs nyomást generál.

Mindezek alapján a GKI a piacra ható tényezőket és az első negyedéves árakat figyelembe véve 95-105 dolláros éves átlagos olajárat (Brent-típusú) vár erre az évre. A GKI úgy véli, hogy 2008-ban a magyarországi motorikus célú benzinfogyasztás alig emelkedik, mivel a lakossági fogyasztás csak lassan bővül, a reálkeresetek stagnálnak és az üzemanyagárak tovább emelkednek.

A kutatók szerint a gázolaj iránti kereslet vélhetően gyorsabban növekszik, mint 2007-ben. Egyrészt a GDP növekedése 2008-ban kissé gyorsul, ezzel összefüggésben pedig a szállítási igények is emelkednek: 2007 második fele óta az idén márciusig a gázolaj ára több mint 50 százalékkal nőtt, míg a benzin ára csak mintegy 20 százalékkal, a kőolaj ára pedig 35 százalékkal emelkedett.

Nem hatékony a növekedés

A kutatók szerint 2007-ben 1,3 százalékos gazdasági növekedéshez 2,1 százalékos villamos-energiafelhasználás párosult. Miután a villamos energia ára 2007-ben az átlagos inflációnál gyorsabban emelkedett, így a villamosenergia-költségek a termelés és a fogyasztás költség-összetételében érezhetően megnövekedtek: így 2008-ban a gazdasági növekedés 2,5 százalékos várható növekedéséhez a villamosenergia-fogyasztás mintegy 2 százalékkal bővül.

Az elemzés szerint a 2008. január elsejével bekövetkezett, összességében 20-25 százalékosra tehető, de a versenyszféra számára 35-40 százalékos villamosenergia-árnövekedés, a termelő szféra versenyképességét és jövedelmezőségét igen kedvezőtlenül befolyásolja. A 2008-as drasztikus áremelkedés az ipar költségszintjét legalább 1 százalékponttal növeli.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?