Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Végre csökken a benzin ára

2006.08.14. 11:04
Igen valószínű, hogy csökkenhet benzin hazai ára - írta hétfő reggel a Portfolio.hu. Kora délután el is dőlt: a Mol hat forinttal csökkenti a benzin árát szerdától, amely így visszakúszhat a kritikus 300 forintos szint alá. A dízel ára nem változik. Az árcsökkentés mögött az áll, hogy a kész benzin tőzsdei jegyzésára 9 százalékkal csökkent az elmúlt egy hétben. Reggel óta pedig folytatódott a trend, a csökkenés már 11,4 százalék.

Benzinárcsökkentés irányába mutat a jegyzésárak alakulása. A benzin esetében forintban kifejezve 7,5 százalékos visszahúzódás volt megfigyelhető az elmúlt egy hétben, míg a gázolaj esetében 3,1 százalékot csökkent a jegyzésár. A mérséklődés mindkét termék esetében a nemzetközi (dollárban számított) jegyzésár csökkenésének köszönhető (benzin -9 százalék, gázolaj -4,5 százalék), de mivel a forint valamelyest gyengült az egy héttel ezelőtti állapothoz képest, ez enyhítette a magyar pénzben kifejezett jegyzésárak lemorzsolódását.

A csökkenés hétfőn is folytatódott: a múlt hétfői értékekhez képest, azonban délutánra ez a csökkenés 11,4 százalékra növekedett az izraeli tűzszünet és egyéb olajpiaci hírek hatására. Forintban mérve a jegyzésár 9,5 százalékot csökkent, azonban ez is elég volt ahhoz, hogy a Mol szerdától a benzin nagykereskedelmi árának 6 forintos csökkentését rendelje el.


Kattintson a nagyításhoz!

Mint ismeretes, a Mol a múlt héten nem változtatott a nagykereskedelmi üzemanyagárakon, annak ellenére, hogy a jegyzésárak kismértékű emelkedést mutattak múlt hétfőn az egy héttel korábbi állapothoz képest.

Az elmúlt hét hétfőjén az egyik legnagyobb amerikai olajmező leállása borzolta a kedélyeket az olaj piacán, így a brent típus azonnali londoni jegyzésára szerdán 78,61 dolláros történelmi csúcsot állított fel. Ezt követően azonban a csütörtöki angliai terrorcselekmény-kísérlet hírére a piac a kereslet visszaesésétől kezdett rettegni, így aznap 3 százalékot szakadt a kurzus. A ma reggel életbe lépett izraeli tűzszünet további csökkenést eredményezhet az olajárakban.