Sára, Márió
2 °C
6 °C

Új benzinkúthálózat Magyarországon

2006.11.09. 12:47
Megalakult az AVIA Magyarország Egyesület: a nonprofit szervezet célja az, hogy a magyar piacon minél több ilyen márkanevű, a multinacionális cégektől független benzinkút működjön. Kovács Zsolt, az egyik alapító cég, a 4 benzinkúttal rendelkező Zsoniko Kft. tulajdonosa elmondta: a magyarországi egyesületet az AVIA International, a Zsoniko, a Pál Ferenc által képviselt, 8 kúttal rendelkező Uniszov Kft. és a Bognár Csaba által képviselt, 2 kutat üzemeltető Full-Sopron Kft. alapította.

Az AVIA svájci alapítású, non-profit módon működő nemzetközi márkaszövetség: 13 országos szervezettel, 80 tagvállalattal, s rajtuk keresztül 2800 töltőállomással rendelkezik Európa szerte. Az AVIA-kutak nincsenek és az újak sem kerülnek az egyesület tulajdonába, továbbra is az eredeti tulajdonosok üzemeltetik ezeket, ám ahhoz, hogy a márkanév alatt működhessenek, nagyon sok minőségi és egyéb előírásnak, szabálynak kell megfelelniük.

A svájci egyesület célja ugyanis az, hogy az AVIA nevet vevőbarát, nem a legdrágább, de nem is a legolcsóbb, mindig minőségi terméket és szolgáltatást nyújtó benzinkutak használják. Kovács Zsolt, aki egyben a magyarországi egyesület alelnöke is, elmondta: közösen sokkal jobb gazdasági eredményeket tudnak elérni. Hozzátette: az országban 400 független töltőállomás működik, s remélik, hogy egyre többen csatlakoznak az egyesülethez.

Kovács Zsolt elmondta: csütörtök délután Magyarországon Kapuvár és Sopron után Őrbottyánban avatják a harmadik AVIA-benzinkutat. A jelenlegi tagoknak 14 töltőállomásuk van, ezeket 1-1,5 alatt alakítják át AVIA-kúttá. Kérdésekre válaszolva elhangzott: az AVIA-hoz csatlakozó kutak és tagvállatok továbbra is önálló, földrajzi helyzetüknek megfelelő árpolitikát folytatnak majd. A cél az, hogy a tagok tisztességesen tevékenykedve minél jobb gazdasági eredményt érjenek el.

Az AVIA meghatározza, hogy a kutaknak milyen szolgáltatásokat kell nyújtaniuk, s milyen arculattal kell rendelkezniük. A fejlesztést a tulajdonosoknak kell végrehajtaniuk. Az MTI információi szerint egy kút átalakítása 3-10 millió forint közötti összegbe kerül. Az AVIA-hoz mint egyesülthez csatlakozás ingyenes, ám a tagoknak kötelezettségeket kell vállalniuk. A benzinkutak, illetve a tagvállalatok az AVIA-tól kapott szolgáltatásokért - például a beszerzési támogatásért - fizetnek, illetve tagsági díjat kell leróniuk.