Emőke
-4 °C
9 °C

Benzináfa: jut is, marad is

2005.10.04. 07:56
Az áfacsökkenés nyomán a benzinkutaknak elméletileg a korábbi ár 96 százalékáért kellene kínálniuk az üzemanyagokat. Ezzel szemben a legrosszabbul a 98-as benzint tankolók járnak, de a 95-öst használóknak is akár 2-3 forinttal kerülhet többe a benzin a számítottnál, írta a Napi Gazdaság.
A benzinkutak közötti árkülönbségek az október 1-jei áfacsökkentést követően a korábbinál valamivel magasabbak lettek, derült ki a Napi Gazdaság körképe nyomán. A kereskedők egy része ugyanis áraiban nem érvényesítette maradéktalanul az üzemanyagot terhelő forgalmi adó 25-ről 20 százalékra csökkentésének hatását.

A legrosszabbul a 98-as benzint tankolók járnak, de a 95-öst használóknak is akár 2-3 forinttal kerülhet többe a benzin a számítottnál Ugyanis minél magasabb áron árusította egy kút a benzint, annál nagyobbnak kellene lennie az árcsökkenésnek.

A dízelnél egészen más azonban a helyzet. Ezen a téren az áralakítás is korrektebben zajlott és az árkülönbségek is csekélyebbek. Ezt valószínűleg a nagyobb verseny okozhatja. A kutaknál egyébként még mindig nem sok nyoma van annak, hogy harcolnának egymással. Kivétel azonban már több is akad.

Az M7-es kezdőszakaszán levő OMV kútnál ugyanis a néhány méterrel kijjebb levő Esso 4-7 forinttal alacsonyabb árakat alkalmaz. Forgalma egyébként még így is láthatóan csekélyebb. Siófokon pedig egy kis Agip-kút igyekszik vásárlókat vonzani azzal, hogy a Tesco-benzinkúttal azonos árat alkalmaz. A Tesco-kutak továbbra is verik a mezőnyt, bár területi árkülönbségek itt is adódnak. A színes kutak közül leginkább a JET tarja a lépést az áruházlánccal.

A siófoki áruház melletti töltőállomáson két forinttal olcsóbb a 95-ös benzin, mint a fővároshoz közel eső budaörsinél. Utóbbinál egyébként 265 forintért lehet ebből az üzemanyagfajtából tankolni, Péntekről szombatra virradóra kisebb zűrzavar támadt a kutaknál. Az Esso Budafoki úti kútjánál már péntek este a másnap hajnali árak voltak kirakva, vagyis egy nappal előrébb hozták az árcsökkenést.

Néhány OMV-töltőállomásnál pedig az új árak csak késő délután kerültek ki. Ezeknél azonban legalább jó messziről láthatja az árakat az autós. A Mol kamaraerdei kútjának totemje azonban le volt takarva, az M7-es középső részén pedig mintha összebeszéltek volna, szinte egyetlen kútnál sincs árakkal ellátott totem.

A Shell különben az ország más részében is hasonló gyakorlatot követ, állapítja meg a gazdasági lap. A 83-as kilométerkőnél levő Essónál még a fejeknél sem találtunk árakat.