Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Brutális benzináremelés jöhet

2009.01.07. 15:24
Olyan elképesztő mértékű emelkedést produkáltak hétfőn és kedden a tőzsdei üzemanyagárak, hogy ha a hét hátralévő részében nem enyhül a nyomás, akkor a Portfolio.hu számításai szerint kezdhetnek aggódni a magyar autósok.

A múlt heti záró értékhez képest a tegnap esti piaczárásig 24 százalékkal drágult dollárban mérve a benzin ára, az amerikai fizetőeszköz forinttal szembeni erősödése miatt pedig hazai fizetőeszközben mérve 28 százalékos a drágulás. A gázolaj esetében csak alig volt visszafogottabb volt a rali, itt dollárban 21, forintban 26 százalékkal emelkedett az ár péntek este és kedd este között.

A nagy emelkedés okaként az olajár szárnyalását lehet megjelölni, mely azonban még az 50 dolláros szintek mellett is a hosszabb távon várható értéke alatt tartózkodik, állítja Szűcs Örkény a Solar Capital vezérigazgatója.

Az ünnepek alatt a Mol nem változtatott árain. A Portfolio véleménye szerint ha az olaj és olajtermékek árai a múlt év végén kezdődött mértékben emelkednek tovább, akkor hamarosan elkezdhetnek emelkedni a magyar kutakon az üzemanyagárak. Most úgy tűnik előállt ez a helyzet, hiszen ha megnézzük a tegnap esti záró benzin jegyzéseket, azok az utolsó Mol árdöntése (2008. december 20.) óta 27 százalékos száguldást mutatnak forintban mérve, miközben a gázolaj piacán összességében 21 százalékos drágulás történt azóta.

Egy ekkora mértékű elmozdulás szinte bizonyosan jelentős áremelésre sarkallja majd a Molt, már ha a termékárak nem esnek durván vissza a hét hátralévő részében. Az elmúlt fél év hektikus ármozgásai közepette az árdöntések már nem annyira kiszámíthatóak, így pontosan szinte lehetetlen előre jelezni, hogy mekkora lehet a hazai áremelés, de a Portfolio véleménye szerint a jelenlegi szituáció alapján 10 forint feletti lépés valószínűsíthető.