Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Kölcsönkenyér, visszajár

2005.06.16. 08:22
Virágzik a munkásbérbeadás Magyarországon: tavaly csak segédmunkásból kétszer annyit vett kölcsön, mint egy évvel korábban. A szektort a kormány munkaügyi kommandók bevetésével és az illegális bérbeadók, illetve bérbevevők büntetésével tudná kifehéríteni, állítja egy érdekképviseleti szervezet.

A Magyarországon foglalkoztatottak 1,4 százaléka olyan kölcsönmunkás, akit munkáltatója hosszabb-rövidebb időre bérbe ad egy másik cégnek, derül ki a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetsége (SZTMSZ) adataiból. Tavaly 52 000 dolgozót adtak kölcsön, akik csaknem öt és félmillió munkaórát dolgoztak anyacégüktől távol. Összesen ezerhétszáz munkáltató foglalkoztatott bérmunkást 2004-ben, írta a Világgazdaság.

Bérember már 330-ért óránként

A kölcsönadott betanított munkások bruttó órabére 330-450 forint között alakul, egy irodista 500-750 forintot keres, míg egy jól fizetett számviteli munkatárs legfeljebb 1500 forintot kap kézhez óránként. Az SZMTSZ kimutatása szerint a kölcsönadottak között egyre több a diplomás, akik között vannak könyvelők, rendszergazdák, marketingesek és mérnökök is. A bérmunkával a közterhek befizetését ugyan nem tudják megkerülni a cégek, de az SZMTSZ szerint a szektorra így is jellemző az illegális foglalkoztatás, a feketemunka. A kormány a szervezet szerint munkaügyi kommandók bevetésével, a törvénytelenül bérbeadók és kölcsönvevők büntetésével tehetne sokat a szektor kifehérítéséért.

A kölcsönmunkásokat foglalkoztató 1700 cég közül a legtöbb - 753 - a feldolgozóiparban érdekelt; 310 vállalat foglalkozik sporttal és kultúrával, 210 kereskedelemmel. A bérmunkást alkalmazó cégek száma a vendéglátásban (38) és a mezőgazdaságban (35) a legkevesebb. A bérbevevő cégek az alapórabér 1,7-2-szeresét fizetik a bérbeadóknak, és az összeg a munkabéren kívül tartalmazza a különböző járulékokat, adókat vagy az esetleges hozzájárulásokat is.

Öt százalékuk diplomás

Tavaly 2003-hoz képest a kölcsönadott segédmunkások száma megkétszereződött, míg szakmunkásból 70, szellemi foglalkozásúból 20 százalékkal több munkatársat adtak kölcsön, mint egy évvel korábban. A 2004-ben bérbe adottak harmada volt szakmunkás, és öt százalékuknak volt diplomája, írta a Világgazdaság. Kovács Ildikó, a Manpower Kft. igazgatója a lapnak elmondta, hogy a munkaerőbérlők leggyakrabban call centeres munkatársat keresnek: ebben a munkakörben elvárás a diploma és a nyelvvizsga, szakmai tapasztalat azonban nem szükséges.