Aliz
6 °C
14 °C

Most a magyar tőzsdére fáj az osztrákok foga

2008.03.20. 15:07
Olyan hírek láttak napvilágot, amelyek szerint a Budapesti Értéktőzsdét tulajdonló osztrák befektetők Szalay-Berzeviczy Attila tőzsdeelnök leváltásával szorosabbra szeretnék húzni a pesti börze feletti irányításukat. A társaság stratégiájának alakítását már nemcsak a Mol és az OTP, hanem a kormány is szorosan nyomon követi. Az osztrákok szándékai a közelgő közgyűlésen erős ellenállásba ütközhetnek.

Szerdán ismét felszínre kerültek a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) jövőjével kapcsolatos kérdőjelek. A Világgazdaság szerint a Mol és az OTP menedzsmentje még három hónappal ezelőtt közösen levelet intézett a BÉT-et tulajdonló osztrák befektetői csoporthoz. Ebben számon kérték a stratégia és a fejlesztések hiányát, valamint jelezték: szeretnének nagyobb befolyást a magyar tőzsde jövőjének alakítására.

OTP, Mol: menni vagy maradni?

A Világgazdaság szerdán még úgy tudta: noha a pesti tőzsde két legmeghatározóbb részvényének kibocsátóit az osztrákok válaszra sem méltatták, sem az OTP-nél, sem a Molnál nem foglalkoztak azzal, hogy más tőzsdére vezessék át papírjaikat. Ezzel szemben a Napi Gazdaság csütörtökön már azt írta: a két cég igenis elképzelhetőnek tartja a BÉT-ről való távozást, és más tőzsdére történő települést.

A Napi úgy tudja, az OTP akár arra is képes lenne, hogy más bankokkal karöltve kivásárolja a BÉT-ből az osztrákokat. A hevesebb reakciót a jelek szerint az váltotta ki, hogy a lap információi szerint az osztrákok el kívánják távolítani a BÉT elnöki székéből azt a Szalay-Berzeviczy Attilát, aki az elmúlt években elkötelezettnek mutatkozott az intézmény függetlenségének megőrzése mellett, és számos tőkepiacot érintő fejlesztési elképzeléssel állt elő.

A Napi szerint mindez azt jelzi, hogy az osztrákok erősíteni kívánják a kontrollt a magyar tőzsde felett. A lap értesülései szerint Pál Árpád vezérigazgató távozása is a BÉT jövője körül húzódó osztrák-magyar ellenérdeknek tudható be, Szalay-Berzeviczy Attilát pedig a tervek szerint Michael Buhl váltaná az elnöki székben.

Bécs nem érti

A bécsi tőzsde csütörtök délelőtt közleményben utasította vissza a magyar sajtóban megjelent kritikákat, miszerint a konzorciumuk nem is válaszolt a Mol és az OTP levelére. Az osztrákok azt mondták, hogy a választ szerdán elküldték a két kibocsátónak. A közlemény szerint a Bécsi Tőzsde melegen üdvözli, hogy a Mol és az OTP közelebbről kíván közreműködni a magyar tőkepiac fejlesztésében, és teljes mellszélességgel támogat minden ilyen irányú kezdeményezést.

Ugyanakkor Michael Buhl és Heinrich Schaller vezérigazgatók arra figyelmeztetnek, hogy tarthatatlan az együttműködési megállapodás aláírására a Mol és az OTP által megszabott 2008. március 31-i határidő. Szerintük ugyanis először tisztázni kellene a kibocsátók részletes kívánságait, másrészt pedig a konzorcium tagjainak azokat még meg is kell vitatniuk.

Ősszel csak figyelmeztettek

Néha úgy érzem, a BÉT vezetése talán kicsit sokat hezitál. Lehetne néhány dolog gyorsabb, de csak annyit tudok tenni, hogy felhívom a figyelmüket az előnyökre, amelyeket mi már élvezünk – mondta egyes kereskedési típusok, illetve a budapesti tőzsde külföldi népszerűsítésének módozatai kapcsán az Indexnek októberben adott interjújában Michael Buhl. A bécsi tőzsde vezérigazgatója akkor kiállt a magyar börze függetlenségének megőrzése mellett. Ugyanakkor bár a Mol-OMV vita kapcsán, de érzékeltette, hogy a magyar olajpapírok kereskedése az utóbbi időszakban veszített súlyából: mint fogalmazott, "igaz, hogy a Mol ma nagyon jelentős szerepet játszik a BÉT forgalmában, de nem feledkezhetünk meg arról, hogy több mint negyvenszázaléknyi részvény van a cég saját tulajdonában, illetve baráti vállalatoknál, és további húsz százalék az OMV-nél. Ez azt jelenti, hogy a valóban közkézen forgó részvények mennyisége erősen limitált."

"Nem tudjuk, hogy a tárgyalások meddig tartanak majd, és ez nem is csak rajtunk múlik, de mi minden tőlünk telhetőt megteszünk" – hangsúlyozta Schaller és Buhl, akik a Szalay-Berzeviczy esetleges leváltását érintő hírekre nem reagáltak a közleményben.

A kormány is aggódik

A jelek szerint a függetlenségét esetlegesen elvesztő magyar börze gondolata nemcsak a két fő kibocsátót riasztotta meg, hanem az Új tulajdonosi program elindításán dolgozó kormányt is. Veres János pénzügyminiszter szerda esti nyilatkozata szerint a program elindítása előtt át kívánják tekinteni, hogy a magyar részvénypiaci infrastruktúra működési feltétele minden szempontból kielégítő-e.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta: "a programban résztvevő állami vállalatokat csak olyan tőzsdére fogjuk bevezetni, ahol a magyar nemzetgazdaság érdekei megfelelően vannak képviselve és figyelembe véve". Szerinte a kormány ugyanis abban érdekelt, hogy Magyarországnak továbbra is saját növekedési pályán álló tőkepiaca legyen, amely képes meghatározó és önállóan kezdeményező szerepet játszani a közép-kelet-európai tőzsdék versenyében és integrációs folyamatában.

Új pesti tőzsde alakul?

A magyar tőkepiac jövőjével kapcsolatban kiújult vitákra eddig csak lapértesülések utaltak, ugyanakkor Veres János nyilatkozata után biztosnak látszik, hogy március 31-én parázs hangulatú közgyűlést tart a BÉT, írják a Portfolio.hu elemzői. Emlékeztetnek arra, hogy Michael Buhl az elmúlt egy évben szokatlanul intenzíven kommunikált, a magyar sajtóban számos, a Portfolio információi szerint osztrák részről kezdeményezett interjúja és nyilatkozata jelent meg.

Bár ezek üzenete rendre az volt, hogy Bécs partnerként tekint Budapestre és meg kívánja hagyni a hazai börze önállóságát, ettől függetlenül a legfrissebb információk fényében könnyen elképzelhető, hogy a "szerepeltetés" valóban a hatalomátvétel előkészítése volt.

Ha azonban a két legnagyobb magyar kibocsátó, valamint a jelentős részvénybevezetésekre készülő kormány összezár, annak drámai következményei lehetnek, melyet az osztrákok sem hagyhatnak figyelmen kívül. A BÉT kínálati oldala annyira koncentrált, hogy ha a három szereplő például egy új tőzsde megalapítása mellett döntene, az azonnal ellehetetlenítené a jelenlegi BÉT-et. Nem is beszélve arról, hogy a függetlenség tekintetében köztudottan konzervatív beállítottságú Richter vezetőséget vélhetően szintén nem lenne nehéz meggyőzni arról, hogy csatlakozzon a kezdeményezéshez.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?