Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Olvadoznak a betéti kamatok

2004.12.30. 09:24
A hitelintézetek többsége betéteinél már reagált a jegybank legutóbbi, 50 bázispontos kamatvágására, a csökkentések a lakossági és a vállalkozói betéteket egyaránt érintették. A mérséklések jellemzően 25-50 bázispontosak, ám akad olyan konstrukció is, ahol az ügyfélnek egy százalékponttal kevesebb éves kamattal kell számolnia.
Szinte kivétel nélkül reagáltak a bankok a jegybank legutóbbi, 50 bázispontos kamatvágására: mint az ilyenkor lenni szokott, a módosítások a betéti kamatoknál jelentkeztek. A lakossági és vállalkozói betéteket érintő csökkentések mértéke többnyire összhangban van a jegybanki vágás mértékével, ám egy-két konstrukciónál 75, illetve 100 bázispontos csökkentésre is akad példa.

A folyamatos jegybanki kamatcsökkentések nyomán végképp eltűntek a két számjegyű ajánlatok a palettáról: a legnépszerűbb, két és három hónapos lejáratú lakossági lekötött betéteknél a kilenc százalék körüli éves kamat már igen jónak számít.

Az Általános Értékforgalmi Bank a kiemelkedő kamatozású lakossági forintbetétjénél, a Hozam betétnél, illetve a lakossági betéteknél hajtott végre 50 bázispontos kamatcsökkentést, valamint ugyanilyen mértékben mérséklődtek a hitelintézetnél a vállalkozói betétek után fizetett kamatok is.

A Budapest Bank szintén módosított a lakossági forintbetétek után fizetett kamatokon, a csökkentés mértéke a paraméterektől függően 50-75 bázispontos. Ugyanilyen mértékben változtatott a lakossági lekötött betétek kamatain a CIB Bank, illetve a két hónapra leköthető CIB Classic Duó betétnél az 5 millió forint feletti lekötésre 25 bázisponttal fizet kevesebbet a korábbinál a hitelintézet.

A HVB Bank 25 bázisponttal mérsékelte december 23-tól a lakossági látra szóló betétek kamatait, és egyes összegsávoknál módosított a HVB Prémium számla hozamain is. Huszonöt és ötven bázisponttal csökkentek ezen felül a HVB-nél a takarékszámla kamatai, és a lekötött lakossági betéteknél is végrehajtott kisebb módosításokat a hitelintézet.

Az Inter-Európa Bank szintén változtatott a lakossági lekötött betétek kamatain, illetve mérséklődtek a diszkontbetét kamatai is: a változtatás mértéke minden esetben 50 bázispontos volt az IEB-nél.

A lakossági lekötött betétek után fizetett kamatoknál a Magyar Külkereskedelmi Bank és az OTP is hajtott végre módosításokat: a csökkentés mértéke - ahol volt - 25 és 50 bázispont között mozgott.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft